Výber profesionálneho statívu

• Kajfik
    Kajfik
    06.10.2008 11:21

Stativ na ktery jsem daval odkaz je dokonce karbonovy.
    Ja jen ze jsem z toho clanku mel takovy pocit, ze jako by radi co vsechno je pro stativ nezbytne ale pritom uz se nezmini o tom ze dohromady je to nezaplatitelne...

Jinak ja jsem nemel namysli zrovna vysku 125 cm, ale rekneme ze dotaz (pro zkusenejsiho) je takovy jestli me ty zada budou bolet i kdyz hledacek bude rekneme o deset centimetru pod urovni oci. Vychazim totiz z obvykle vysky stativu kolem 155 cm (zaroven lehke a cenove dostupne) a me vysky 190cm. Dik za odpoved.

• Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    Autor
    06.10.2008 13:49

2 Frantisek - ano, od Thoma mam aj ja oblubene clanky. Okrem stativoveho, ktory mimochodom presne popisal moj zivotny pribeh :D, sa urcite oplatia aj tieto dva:

http://www.bythom.com/filters.htm

http://www.bythom.com/myths.htm

• Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    Autor
    06.10.2008 13:56

2 Kajfik - Tento clanok sa zaobera profesionalnymi stativmi bez ohladu na cenu.
    K vyske uz fakt neviem, co napisat, precitaj si znova moju odpoved vyssie.

Odporucanie je jednoduche. Chod do obchodu a vyskusaj si to na sebe. Ja som stativ skusal v obchode dobru pol hodinu, nahodil som tam moju vlastnu hlavu a objektiv a dokonca som si od nich pozical D3ku telo a pozoroval, ako sa stativ bude so 70-200/2.8 chovat (triasol som nim, vesal som tam moj ruksak a podobne).

• Petr Koritina
    Petr Koritina
    06.10.2008 14:57

Viděl jsem přednášku, která srovnávala "karbon" a "karbon". Konkrétně právě Benro a Manfrotto poslední generace. Doporučuji sehnat informace o struktuře a všech použitých materiálech. On není karbon jako karbon...

• Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    06.10.2008 20:33

Petr Koritina:
    můžete připsat něco víc o porovnání uhlíkových stativů někteých konkrétních značek? Původně jsem si chtěl taky koupit nový stativ už pod stromeček, ale po přečtení tohoto článku mám ve svém výběru ještě méně jasno :-) Dokonce teď zvažuji i nákup kulové hlavy místo původně plánové 3cestné. Ocením každé konkrétní informace a rady ohledně stativů, nejlépe taky osobní zkušenosti.
    Škoda že podobných článků tady není víc. Podle mě je stativ taky důležitou součástí fotovýbavy - podle počtu článků a recenzí jsou však stativy asi na okraji zájmu?

• Petr Koritina
    Petr Koritina
    06.10.2008 21:03

Konkrétní složení jednotlivých značek neznám, mám jen všeobecné informace. Stačí,když se hmota z níž jsou stativové nohy skládá z reálného karbonu, sklených vláken a bůh ví čeho ještě. V popisu se napíše "karbon". V tomto směru renomované značky nic nepřikrášlují. Navíc (například Manfrotto, Gitzo - obojí se vyrábí případně skládá v téže fabrice - případně Velbon) neustále vyvíjí technologie nejen materiálové, ale i konstrukční - jiná struktura "smotání" karbonových vláken a vrstev s cílem snížit hmotnost při téže, či lepší tuhosti. Samozřejmě, že to stojí ve finále peníze. Značkový stativ se vejde v karbonu s obyčejnou hlavou do cca 9tis. Porovnejete to s cenou zrcadlovky,kterou za 10let mít už asi nebudete. Stativ však ano. Držel jsem v ruce karbonové (poslední generace splétání) Manfrotto 055ProXB s magneziovými odlitky. To byla paráda... Jen nevím,zda je již v ČR. Cenově přijatelný, parametry výšky excelentní, hmotnostně naprosto skvělý.
    Já bych udělal přesně to, co píše autor článku - šel bych do obchodu a strávil bych tam nějakou dobu vybíráním a zkoušením. Z hlediska materiálu sice nepoznáte nic (a není to ani v důsledku potřeba), ale uvidíte a zkusíte jeho možnosti a "pocítíte" hmotnost.

• Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    06.10.2008 21:41

Petr Koritina:
    Dneska jsem tam byl :-) A zrovna tam měli v akci např. Velbon Sherpa Pro CF 645 za 6,5 tisíc.
    Ale k věci: i tento stativ byl úžasně lehký, ale nestačí mně si ho osahat. Potřebuju vědět, jak je na tom s pevností a jak se bude chovat při focení s teletem.
    Můžu se zeptat, které konkrétní Manfrotto 055ProXB z uhlíku jste si zkoušel? Dnes se dá zboží přece nechat poslat i ze zahraničí.

• Petr Koritina
    Petr Koritina
    07.10.2008 20:21

Opravuji: myslím, že jsem držel (nezkoušel jsem jej) v ruce 055CXPRO3: http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/
    offonce/pid/17342?livid=68|69&lsf=69&child=2

• Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    07.10.2008 20:36

Jo jo, tohle Manfrotto by se mně líbilo ... už jsem ho taky našel, u nás se asi fakt neprodává.

• Tomas Machara
    Tomas Machara
    09.10.2008 01:51

Dakujem autorovi za skvely clanok o stativoch, velmi mi to pomohlo pri vybere toho mojho! Toz diky!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse