-
Diskuse ke galeriím |
19
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Ahoj Andreji
Musím s Tebou z cela souhlasit.Článek snad vystihuje všechno nad čím jsem se v nedávné době zamýšlel.Ne vždy jsem s Tebou byl za jedno a to zvlášť v době kdy jsi mi dělal vedoucího.Myslím tuhle větu v legraci.Je to asi měsíc jsem prohlížel moji první Flexaretu a nevěřil jsem jak to uteklo.Vystřídal jsem od té doby plno foťáků, bohužel na full frame nemám nemohu tedy posoudit.Chci jen říct že film měl i svoje kouzlo při zpracování.Vlastní kompozice snímku už se těžko doháněla.Výsledek jsi viděl až jsi fotku vyrobil.Žádný živý náhled a podobně.Dnes si Photoshop poradí se vším....tak co se vlasně presentuje?Že by něco hodně skresleného až umělého?Je to ještě vůbec fotografie? Něj se moc fajn. Jiřinec Libor
Andrejův článek celkem sedí, mám ze srovnání Bronica ETR kontra nejprve EOS1D IIN a v současnost 5DII podobné pocity. Když se 6x4,5 srovnávalo s 1DII (stejná hustota čipu jako 5D, jen o kousek ořízlé- crop 1,3x), tak to bylo jak kdy - DSLR vyhrála při větších ISO atd., naopak středoformát byl přeci jen lepší na malých ISO atd. Ovšem 5D mark II už Bronicu "válcuje" prakticky vždycky - někdy je rozdíl malý, někdy větší.
Trochu bych ale polemizoval s třetím odstavcem od konce - podle mě zrovna v letošním roce nastal docela výrazný propad cen digibacků k středoformátu (Mamiya DM22/28, nějaké věci od Leaf) a zvolna se tato varianta vrací do hry - jo, je to pořád drahé, ale řekl bych, že z pozice "zcela nedostupně drahé" se posunulo postupně do poměrně reálné polohy - myslím si, že konkrétně pro Andreje by to stálo za prozkoumání...
Děkuji za článek také řešín digitál versus středoformát. Archivace fotek na mediích bych se nebál. Stačí duplicitní zálohovací schéma a o nic nepříjdete.
Me by jeste zajimalo opravdu prime srovnani dynamickych rozsahu. To je IMHO posledni vec, ve ktere digi zaostava. V clanku padlo, ze pri zpracovani rawu muzu ten dynamicky rozsah dostat dal. To je mozne, ale ja osobne praci v pocitaci nesnasim a minimalizuji ji uplne na mozne minimum. Plus dalsi vec je format. Urcite fotky jdou oriznout, ale ja rad delam "na hotovo". Tudiz je pro me kompozice primo do ctverce (fotim SF vyhradne na ctverec) bavi vic, jsem duslednejsi v kompozici. Na digitalu k tomu pristupuju tak, ze si to proste riznu, kdyz to nebude presne. Ale to srovnani dynamickeho rozsahu (nejlepe s CB filmem) bych ocenil velmi :-)
Tvrdit, že digitál zaostává v dynamickém rozsahu je upřímně řečeno pověra, to už neplatí (a nejen pro nejnovější těla). Někdy to tak může zdánlivě působit z důvodu, který Andrej zmínil v té poznámce o "plynulosti přechodu" - u DSLR mohou někdy v extrémních situacích vyskočit určité rušivé jevy - třeba jakási "posterizace" kolem slunce atd., ale nenastává to ani zdaleka tak často. Bohužel je to ale taky příčina, proč je dost problém udělat nějaké zcela objektivní srovnání s filmem - "laboratorní" porovnání se může od "reálného světa" v některých případech dost lišit. Nicméně když to tak nějak zprůměruji, tak bych si dovolil tvrdit, že moderní DSLR jsou proti filmům (BW i barva) stejné či dokonce mírně lepší, ale dokážu namodelovat situaci, kdy bude naopak lepší vhodně zvolený film.
Co se týče zpracování RAW, tak pokud si navyknete na Adobe Lightroom či Apple Aperture, tak v podstatě nějaké komplikované konverze atd. zcela odpadnou a práce je naprosto transparentní a velmi rychlá. Demonstroval jsem to jednak já a nezávisle na mě Aleš Radikovský z FA na posledních dvou "Setkáních fotografů" - doporučuji nějakou podobnou akci shlédnout, je to skutečně jistý posun v celkové filozofii práce s daty z DSLR, kterou si je lépe nechat ukázat názorně. Každopádně fotit do RAW je víc než žádoucí a podstatné je, že to dnes již nemusí znamenat téměř žádnou komplikaci při zpracování.
Dekuji tedy za nastineni mozneho reseni, napisu ti zpravu, at sve blbe dotazy nepisu sem :-)
Dobrý a objektivní článek, porovnávající středoformátovou techniku.
Dik za všechny připominky. Nyni chystame expedici do Ethiopie. Planujeme trek v horách na Ras Dashan (4,500m), 10 dni bez elektriky a k tomu ještě filmovat. Určitě budu brát i Pentaxe, ale jen s lehkými pevnými skly. V Ethiopii jsou zároveň zvířata-ptáci a to je na dlouhá skla. Smrtící kombinace.Zatím jsem se neodvážil to všechno sbalit. Na Setkání fotografů poreferujeme..
Pentacon six s nasazeným TTL hranolem vypadá impozantně a Flexaret také budí pozornost a tak je občas vezmu na vycházku. Mnohdy turisty zajímám více než přilehlá katedrála a tak jim i zapózuji. Někdy místo Flexarety beru k Psixu dřevěný stativ.
Myslím, že pan Macenauer v jedné pasáži svého článku nenápadně ale naprosto správně poukázal na jednu v obrovských slabin současné digitální fotografie, kterou je archivace snímků. Ještě před pár lety běžně používané floppy disky již dnes nikdo není schopen přečíst. Zcela obdobné to bude za pár let s dnešními "vykřiky" archivačních technologií - CD disky, hard disky, flash paměťmi atd. atd. Těm, kteří věří trvanlivosti a stálosti archivů (viz předchozí názor pana J.Novotného) bych doporučil návštěvu jakékoliv větší IT firmy (sám v oboru pracuji přes 20 let) a požádal o prohlídku jejich skladu vyřazených hard disků, pásek, přepisovatelných médií atd. U většiny havárií se přitom nejednalo o fatální přičinu, někdy disk přestane pracovat
zcela bez jakékoliv výstrahy, u CD-ROM médií stačí pár dnů či týdnů nevhodného uložení, vyšších teplot a záznam odejde do "věčných lovišť". Docela jinak se v těchto souvislostech jeví také ona "finanční" výhodnost digitálního záznamu. Zatímco ten, kdo si koupí film, si zároveň koupí jeden z nejdokonalejších způsobů archivace - optický
záznam (takto jsou archivovány nejcennější záznamy v národních knihovnách, archivech apod.), "digitální" fotograf si cenu za média a práci s archivací musí přičíst (to mu výrobci samozřejmě taktně zamlčí). Na tyto záležitosti se v poslední době poukazuje stále častěji. Možná i to je přičinou pomalého vzestupu cen (možná se dívám špatně) starších mechanických těl a stále razantnějšího poklesu cen digitálního haraburdí (tak to nyzývá znamý blogger Ken Rockwell, jehož názory doporučuji všem k přečtení - www.kenrockwell.com), které si jejich majitelé před nedávnem odnášeli s hrdostí z obchodu jako výkřik techniky. Zvlášť pokud se ocitne v podobné situaci jako já, kdy jsem si chtěl nedávno nechat zvětšit fotografie svých (dnes už téměř dospělých dcer) z doby jejich dětství. Zatím jsem díky filmu neměl problém, ale za pár let...????
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).