Měřítko ve fotografii: vyhodnocení snímků

• Taffey
    Taffey
    19.03.2010 08:55

Je opravdu velmi přínosné, co tady děláte. Nevím sice, kolik lidí se toho účastní, ale velký přínos v tom vidím. Obzvlášť se mi líbí fotka Mezi branky, ta je opravdu precízní. Ale jednu otázečku bych, přece jen, měl. Kde vidíte, u fotky psa za brankou, nějaké jeho umístění do zlatého řezu? Víte, takové faux pas může u začínajících fotografů vyvolat velice pokřivené návyky, kterých se jen těžko bude zbavovat. Vždyť nás to tak učili ve fotoškole na FA. Já osobně vnímám umístění pejska jako naprosto nevyhovující. Není to ani ryba, ani rak. Jo, kdyby byl umístěn nad tou kovovou šprušlí branky, to by byla jiná. Ale to jen tak na okraj.

• Michal Kubeček
    Michal Kubeček
    22.03.2010 19:28

Nejen pes, ale také umístění plotu má ke zlatému řezu dost daleko - na pravé straně je ve čtvrtině výšky, na levé o něco níž, ale pořád nad třetinou. A to nemluvím o vysloveně zavádějící formulaci "v oblasti tzv. zlatého řezu v jedné třetině snímku". Tím ale samozřejmě nechci říct, že je ten plot umístěn špatně, naopak, takhle vypadá fotka lépe, než kdyby opravdu dělil výšku v poměru zlatého řezu.

• Robert Kujan
    Robert Kujan
    23.03.2010 15:48

Fotohint - to je dobrý nápad. Akorát jsem tenhle nový seriál objevil. škoda. Zrovna k prvnímu tématu bych měl úplně výbornou fotku z nedávného výletu. Ale což, zkusím příští nějaké téma. Aktuální "cokin" téma mě moc nebere. Když už filtry používám, tak maximálně jeden - obvykle přechodový, ND nebo polarizák. Kombinaci více filtrů se vyhýbám právě kvůli úbytku kvality. Ale jsem hodně zvědav na vyhodnocení. Vím, že někteří umí s filtrama zázraky :) Z fotek hodnocených zde se mi nejvíc líbí pauza u ježka - myslím, že vyhovuje zadání a narozdíl od "vítězné" skogafoss více lahodí oku. Ten vodopád mi moc neladí kompozičně. Je takový hranatý a snímek je dost těsný. Ale je fakt, že coby prezentace měřítka jako prvku ve fotografii je výborný.

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    24.03.2010 08:05

Díky moc za všechny komentáře. K tomu zlatému řezu nebo někdo to také nazývá pravidlem třetin. Souhlasím, že je to v článku nepřesné. Vysvětlím moji interpretaci. Pes určitě není přímo ve třetině ani vertikálně, ani horizontálně, ale napsal jsem to úmyslně. Pravidlo třetin si vykládám spíše jako pásma. Důležité je neumísťovat hlavní objekt na střed, pokud to tedy zase není záměr. Třetina se považuje jako jakýsi sweet spot, ale i když jste nejste přesně na třetině, pocitově to funguje a využívá se efektu, že posunem hlavního objektu z třetiny zeslabujete jeho vnímání ve prospěch okolí, které ho obklopuje. Osobně se vždy dost bojím tlouct lidem do hlavy tyhle pravidla. Hlavně v umění jsou pravidla od toho, aby se porušovala. Říká se tomu někdy styl fotografa. To je nesmírně citlivá záležitost, jak si ho udržet a nekopírovat či nejít do stereotypů pravidel..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse