Průjezd pohořím Zanskar na Tibetskou plošinu, Himálaj, Ladak, Indie

Zanskar býval jednou z odlehlých částí Himálaje. Nedokončený trek s osly v roce 2012 jsme dokončili v červnu 2023 terénním autem. Ladak je dnes pro fotografy ve fázi za pět minut dvanáct. O cestě přes Zanskar na Tibetskou plošinu více i ve videu.

Trek pohořím Zanskar začíná ve starobylém klášteře v Lamayru na západě Ladaku. První část vede vesničkami přes Lingshed do Padumu. 

Do Padumu vede tradiční silnice z Kargilu na hranici Kašmíru, kde míjí sedmitisícové vrcholy Nun a Kun. Přechod Zanskaru se v Padumu půlí a jeho druhá část vede přes sedlo Singho La, do vesnice Darcha, která leží na hlavní přístupové silnici z himachalského Manali do Ladaku. V roce 2012 jsme u Padumu skončili na slavnostech mnichů ve starobylém klášteře Karsha. Po té jsme zvolili cestu přes Kašmír do Delhi. Pořád jsem toužil uvidět starobylý Phugtal s jeskynním klášterem a posvátnou horu Gombo Rangjun. Phugtal dodnes zůstal jediným velkým klášterem v Ladaku, kam nelze dojet autem. Bohužel i sem se silnice už buduje.

Gombo Rangjon, posvátná hora v srdci Zanskaru, Ladakh, indický Himálaj

Klášter Phugtal vybudovaný kolem jeskyně, Zanskar, jihovýchodní Ladak, Indie

Phugtal, pohled do soutěsky, jihovýchodní Ladak

Svět kolem nás se rychle mění. V archivu jsem vylovil pár fotek z roku 2012, kdy jsem fotografoval na Canon 5D Mark II. V červnu 2023 jsme v Zanskaru karavany s osly na dříve známém treku už neviděli. Za celou cestu Zanskarem jsme viděli jednoho člověka s batohem na zádech. Kdo by se drápal po silnici s „náklaďáky“. I ti nejchudší dělníci na silnicích mají mobil a brouzdají po sociálních sítích, pokud zachytí signál. Mezitím pak namíchají trochu betonu nebo přenesou kameny..

Rok 2012 za Photoskarem, Zanskar

Rok 2023, pohled od stejné mani wall k silnici

Rok 2012: Sedlo Sengge La s našimi osly, Zanskar

Rok 2023: pod sedlem Sengge La, Zanskar

Indie a celá Asie se prudce rozvíjí, což má i své stinné stránky. Mění se kultury a „civilizace“ proniká i do těch nejzapadlejších koutů planety. Ladak se stal v rámci Indie samostatným státem, což mu umožňuje otevřít nejdříve pro Indy a později i pro cizince, dříve uzavřené oblasti na hranicích s Čínou nebo Pákistanem. Taková Šumava na začátku devadesátých let, kdy u nás strhli dráty. Jenže tady jsou rozměry krajin úplně jiné. Mléčná dráha zde ještě není rušena světlem LED žárovek. Ty se však i zde objeví co nevidět.

Doufám, že se do Ladaku s fotoexpedicí Fotoinstitutu zase podíváme příští rok.

O fotografování v Ladaku a Zanskaru v zimě zde.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • MaTal
    MaTal
    22.07.2023 09:37

    "Líbil se vám článek?" Velké ANO! Vrátil spoustu vzpomínek na rok 2016 a cestu z Delhi přes JaK do Lehu, kde byla pauza a následně do Delhi přes Manali, tedy opačný směr. Naivně jsem si myslela, že pojedeme-li u skály, bude to bezpečnější (jízda vlevo) ale to zde neplatilo, zásobování i armáda mělo přednost před linkovým autobusem a ostatními vozidly s jen lidskou posádkou. Samotná nekonečná, mnohahodinová cesta po „magistrále“ se spoustou sesuvů, ne vždy se všemi koly na vozovce, je nezapomenutelným zážitkem, obzvláště když autobus před Lehem definitivně ukončí tuto svoji jízdu. Okolí Lehu, kláštery a Kardung La, to bylo vše, co jsem mohla, vzhledem ke svému věku, absolvovat a nebylo toho málo a také díky takovému článku a fotografiím je vše stále živé, díky. Jen škoda, že fotografování nebylo o kousek dál, takže dokud jste mladší a fotíte, neváhejte, MT.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    22.07.2023 12:32

    To: Ma Tal Díky. Ladak je nádherný a má obrovské srdce. Je to nekonečný příběh.

  • Festa
    Festa
    23.07.2023 14:34

    Pěkně čtení i fotky.
    Vašek

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram