K focení mushingových sportů mě přivedla má láska ke sportu a ke psům. Sama jsem majitelkou Bretaňského ohaře, který je velmi energický a temperamentní. Díky němu jsem poznala kouzlo Mushingu. Sami jsme si vyzkoušeli Canicross (pozn. běh se psem), kterému jsme propadli.

Česká republika se pyšní velmi úspěšnými sportovci, mushery, kteří ve svých disciplínách získávají zasloužené medaile na mezinárodní úrovni. Proto, když jsem se dozvěděla, že se na Zadově koná závod ve psích spřežení, konkrétně v termínu 10.-12.2.2023, nemohla jsem tam chybět. Domluvila jsem si tedy možnost focení napřímo s pořadateli, kteří po dlouhých 11 letech závod přivedli opět k životu. Loňský ročník se vydařil, a proto se letos chystá druhý, kam se znovu vydám fotit.

Dvoudenní závod se konal na turistických cestách Zadova. Trať částečně protínala běžkařské trasy a nejednou se stalo, že neukáznění běžkaři překáželi závodníkům. Nadšení a soustředění psy se ale nenechali rozptýlit.

Oba dny jsem fotila na Sony A7III s použitím jednoho objektivu Tamron 28–70 mm. Mám ráda širokoúhlé dynamické záběry, proto tento objektiv je vždy jasnou volbou. Čím blíže tím lépe. Fotografie nejsou nijak retušované. Zakládám si na zachycení reality takové, jaká je. Jediné, s čím si v postprodukci hraji jsou barvy, jas, stíny a ve výjimečných případech používám ořez.


28MM, 1/800S, F/4.0, ISO 50

Připravené saně pro psí spřežení na delší tratě. Pro tyto závody jsou jako zrození Husky.


35MM, 1/1600S, F/4.0, ISO 50

I přestože je spousta musherů, kteří mají své velké smečky především jako pracovní psy, nepřestávají s nimi udržovat úzké vazby. Koneckonců jsou to jejich mazlíčci.


35MM, 1/800S, F/4.0, ISO 50

V prostoru startů a tzv. stakeoutu (pozn. místa, kde musheři parkují obytné vozy a přespávají se svými psy) to vždy velmi žije. Nadšení a nedočkaví psy většinu času štěkají a nemohou se dočkat až vyběhnou na trať.


35MM, 1/1600S, F/4.0, ISO 50

Nepřestává mě překvapovat, jak mi psi koukají do objektivu. Jejich zvědavost je neopouští ani na trati.


35MM, 1/1600S, F/4.0, ISO 50

Při pořizování fotografií velmi ráda riskuji. Například tato fotografie byla pořízena ve velmi krátké vzdálenosti. Jednou se mi dokonce stalo, že jeden z musherů zavtipkoval a snažil se mi fotoaparát vzít z ruky.


35MM, 1/1600S, F/4.5, ISO 500

Spřežení 10 Sibiřských Husky těsně po startu. Sibiřský Husky je typickým psem využívaným pro Musching. Vynikají svou schopností zdolávat dlouhé vzdálenosti.


35MM, 1/1600S, F/4.0, ISO 50

Odstartovat bez Handlera (pozn. člověk, který pomáhá dovést psy na start) je takřka nemožné.


35MM, 1/1600S, F/4.0, ISO 50

Má oblíbená fotografie ze závodů v Zadově. Blíže už to nešlo.


28MM, 1/800S, F/3.2, ISO 80

Evropský saňový pes (ESP) – kříženec Husky (proto ty modré oči), Německého ohaře a Chrta.


35MM, 1/1250S, F/4.5, ISO 100

Dvojspřežení Evropského saňového psa, v akci. Díky křížení plemen vidíme na tratích houževnaté a rychlé psy, kteří jsou přímo stvořeni pro tahání na krátké tratě, navíc ve vysokých rychlostech. Pro porovnání, jeden z pořadatelů p. Kotiš zmínil, že při pořádání prvních závodů se jezdilo v rychlostech 10km/h, dnes už můžeme naměřit rychlosti přesahující 30km/h. Což je obrovský posun.


35MM, 1/1600S, F/4.0, ISO 500

Tratě vůbec nebyly jednoduché – těžký sníh, ostré zatáčky, prudké kopce. I tak se s tím musheři a jejich psi dokázali skvěle poprat.


35MM, 1/1600S, F/4.0, ISO 500

Kromě spřežení je velmi populární také běh lyžích. Na fotce je zachycen vicemistr světa v běhu na lyžích (pozn.Skijöring) Pavel Pischek s jeho fenkou evropského saňového psa.


70MM, 1/1600S, F/5.6, ISO 500

Na fotografii je zachycen jeden z nejznámějších českých musherů Michal Ženíšek s jeho spřežením.

Závody psích spřežení jsou neuvěřitelný zážitek. Vidět 10 psů běžících, jako jeden, je neuvěřitelné. Nemohu se dočkat letošního ročníku, už teď přemýšlím, kam si na trati stoupnu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jan Schafhauser
    Jan Schafhauser
    02.02.2024 22:07

    Hezký report. Michala znám osobně, je to fajn kluk :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram