• Dolomity - Tofana, díl II.

    Pohoří Tofana se nevyznačuje efektními vrcholy. Přesto vám dám jeden skvělý tip pro toto pohoří. Zkuste přespat na Rif.Lagazuoi. Tady točili Cliffhangera. Ráno si nezapomeňte přivstat. Pohled na panorama Civetta, Monte Pelmo a Marmolada v při východu Slunce je opravdu nezapomenutelný a těch bláznů, kteří ráno vstanou tam určitě mnoho nebude.

     0
  • Sextenské Dolomity, díl I.

    Sextenské Dolomity jsou podobně jako ostatní horské skupiny Dolomit velmi dobře přístupné. Pro fotografy je určitě největším magnetem Tre Cime, které se jako tři prsty boží tyčí nad jezerem Misurina. Přestože tyto vrcholy již určitě fotografovaly tisíce lidí, máte určitě šanci. Chce to být na tom správném místě ve správnou dobu. Trochu to prostě naplánujte. V článku najdete trasy, které jsem prošel se svou rodinou.

     0
  • Himálaje - Kathmandu II, díl V.

    Budhistiské a hinduistické svatyně, svatí muži, rušné trhy, kosmopolitní společnost z celého světa. To je Kathmandu. Je to ráj pro fotografy. Foťte všechno: portréty, momentky, architekturu. Určitě nechtějte šetřit filmem. Dost odlišné prostředí poznáte v sousedním Bakhtapuru - městě řezbářů.

     0
  • Himálaje - Mera Peak, díl IV.

    Mera Peak (6658 m) vyžaduje aklimatizaci. Není náročný technicky, ale pozor na počasí. Na cestě nebudete mít zázemí lodží jako v sousedním údolí řeky Dudh Kosí. Budete potřebovat stany, potraviny na cestu a většina smrtelníků i dost vůle překonat sám sebe.

     0
  • Himálaje - cesta k Mount Everestu, díl III.

    Himalajský deník pokračuje. Tvrdé přistání na šotolině v Lukle, dvě placky tibetského chleba s marmeládou a vyrážíme. Čeká nás týden putování na 5800 m vysoký vrcholek Kala Pattar, ze kterého Angličané poprvé uviděli a naplánovali cestu přes Jižní sedlo na vrchol Mount Everestu. Nespěchejte a běžte pěkně pomalu. Na 5000 m je asi poloviční tlak vzduchu. Určitě zajděte do Chuckungu, kde uvidíte jižní 4 km vysokou jižní stěnu Lhotse, kterou kdysi Reinhold Messner nazval horolezeckým problémem 21. století.

     0
  • Himálaje - Kathmandu I, díl II.

    Chcete si trochu oddechnout od toho našeho uspěchaného západního světa? Myslím, že Kathmandu je jedním z těch míst, kde se vám to určitě povede. Přečtěte si první díl himalajského deníku Andreje Macenauera. Těm, kteří se do Nepálu chystají může zodpovědět dost otázek. Vás ostatní možná naláká.

     0
  • Himálaje - doporučení, díl I.

    Civilizace a turistika vstupuje do Himaláje mílovými kroky. Už to není jen oblast pro otrlé horolozce. V oblastech Mount Everestu a Annapuren je dnes například velké množství různých ubytovacích zařízení s jídlem a ubytováním na dobré, byť skromné úrovni. V článku najdete rady, které jsem si sám ověřil. Věřím, že vám pomohou, neboť Krkonoše to zase nejsou. Např. horská nemoc vás může velmi rychle zcela vyřadit z provozu.

     0