Test fotoaparátu Canon PowerShot G1 X Mark III

Řada G fotoaparátů firmy Canon má dalšího zástupce. Je jím Canon PowerShot G1 X Mark III. Má čip velikosti APS-C a přesto jde o kompaktní fotoaparát. Jaký je?

Canon PowerShot G1 X Mark III, Ohnisko: 15.00 mm, Clona: f/2.8, Čas: 1/20 s, ISO: 3200

Parametry fotoaparátu

Canon PowerShot G1 X Mark III
Se sluneční clonou (volitelné příslušenství).
Canon PowerShot G1 X Mark III
Horní stěna – základní ovládací prvky.

Základní parametry fotoaparátu Canon PowerShot G1 X Mark III najdete v tabulce níže. Předchůdcem modelu je Canon PowerShot G1 X Mark II, jehož recenzi jsme přinesli před téměř čtyřmi lety. Rozhodně se mnoho změnilo a jejich přímé srovnání nemá příliš význam. Pár rozdílů pod tabulkou však zmíním.

Snímač APS-C, CMOS
Efektivní pixely Přibližně 24, megapixelů (poměr stran 3:2)
Objektiv 15 až 45 mm (ekvivalent k 35 mm: 24 až 72 mm), 3× zoom, f/2,8 – f/5,6, stabilizovaný (až 4 EV)
Vybrané funkce bracketing ostření, možnost manuálního ostření, GPS s využitím chytrého telefonu
Nejmenší zaostřitelná vzdálenost 10 cm od objektivu (širokoúhlý záběr), 30 cm od objektivu (teleobjektiv)
Citlivost ISO Manuálně ISO 100 až ISO 25 600, Auto
Rychlost závěrky BULB, 30 až 1/2 000 s (podle režimu)
LCD Výklopný otočný dotykový kapacitní displej LCD s úhlopříčkou 7,5 cm (3,0"). Poměr stran 3:2. Přibližně 1 040 000 bodů.
Režimy fotografování Smart Auto (58 detekovaných scén), Hybridní automatika, P, Tv, Av, M, Uživatelské nastavení 2×, Scénické režimy (včetně Panorama, HDR, či Pod vodou), Film
Kontinuální snímání S automatickým zaostřováním až 7 snímků/s, celkem až 29 snímků ve formátu JPEG
Velikost snímku poměr stran 3:2, max. 6 000 × 4 000 bodů
Délka filmů až 4 GB nebo 29 minut a 59 sekund (Full HD)
Typy souborů JPEG, RAW (14 bit), 3:2
Filmy 1 920 × 1 080 (full HD), až 50/60 fps (PAL/NTSC); MP4 obraz: MPEG-4 AVC / H.264, zvuk: MPEG-4 AAC-LC (stereofonní), i­Frame
Konektivita Wi-Fi, NFC, Bluetooth (s nízkou spotřebou)
Výdrž baterie Přibližně 200 snímků, ekonomický režim: přibližně 250 snímků, přibližně 240 minut přehrávání
Rozměry (Š x V x H), hmotnost 115,0 × 77,9 × 51,4 mm, 400 g (včetně baterie a paměťové karty)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Jeden z rozdílů mezi Mark II a Mark III je ve velikosti čipu. Z cca 4/3 formátu (přesně 18,7 × 14 mm) čip mírně povýšil na APS-C (22,3 × 14,9 mm). Tedy asi plus, ale rozdíl je relativně malý a zvýšení počtu bodů na téměř dvojnásobek bude mít své důsledky. Objektiv má nižší světlenost, hodnota f/2,0 – 3,9 se posunula na f/2,8 – 5,6. A na delším ohnisku je to už rozdíl. Teoreticky k horšímu. Je vidět, že před čtyřmi lety vznikl skvělý model, který se překonává těžko.

Design a ergonomie

Po stránce designu, ergonomie a ovládání je Canon PowerShot G1 X Mark III průnikem více modelů. Na první pohled si všimnete rolleru na přední stěně. Ten je u G5 Xka. I umístění zbytku ovladačů mu odpovídá, byť některé mají odlišné funkce. Mám dojem, že se do těla odpovídajícímu G5 X dal APS-C čip, protože je to špička, tak tu máme nejvyšší model G1čkové řady. A rozhodně dobrý.

Canon PowerShot G1 X Mark III

Veškeré ovládací prvky jsou intuitivní, přesné a „padnou“ a to včetně prstence objektivu, kterému lze v menu přiřadit funkci. Pamatuji se, že u G1X Mark II jsem měl potíže se spouští. Tak tady to tak rozhodně není. Navíc je relativně lehký a dobře padne do ruky. Grip se (opět) povedl a opora pro palec sice ztratila pogumování, ale je větší, než u G5X a v porovnání s předchůdcem zcela přepracovaná.


Sáňky pro externí blesk samozřejmě na vlajkové lodi řady jsou a před nimi je k dispozici blesk interní. Trochu zarazí jeho vyklápění. Musíte ho jednoduše chytit a vyklopit. Žádné tlačítko pro to není.

Canon PowerShot G1 X Mark III

Je dobré se podívat na to, jak lze ovládat fotoaparát v plně manuálním režimu. Na levé horní straně najdete hlavní volič režimů s aretací, což je obvyklé u profesionálních zrcadlovek a skvělé. Fotograf často potřebuje rychle podexponovat, nebo přeexponovat a k tomu je na opačné straně volič korekce expozice. To je také skvělá věc. Další volby máte k dispozici po stisku tlačítka Q/Set, které je samozřejmě tradičně uprostřed křížového voliče na zadní stěně. Takže ovládání tu máme na jedničku.

Canon PowerShot G1 X Mark III

LCD je dotykové a může pomoci doplnit popsané mechanické ovládání. V dnešní době k tomu sklouznete poměrně rychle. Lze přes něj i exponovat (volba v Menu), prohlížet fotografie, zvětšovat výřezy atp. Z přiložených snímků je vidět, že LCD je otočné a výklopné. Podstatnou součástí G1 X Mark III je i hledáček. Ten je samozřejmě elektronický a pocitově bez chybičky.



Zabývat se veškerými dostupnými funkcemi není zcela nutné. Kompletní specifikaci najdete na webu Canon.cz.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram