Má se za to, že je Sigma 85mm f/1.4 ART jeden z nejlepších portrétních objektivů současnosti, její papírové parametry jsou totiž špičkové – potvrdí se to ale v testu?

Úvod

Když fotograf hledá portrétní objektiv pro full frame zrcadlovku či bezzrcadlovku, pravděpodobně se bude dívat po objektivech s ohniskem 85 mm. V této kategorii se nabízí mnoho objektivů, a to s různou světelností. Existuje však důvod, proč se zaměřit na objektivy Sigma – je jím řada ART, která nabízí nekompromisní optickou kvalitu.

Sigma 85mm f/1.4 ART není výjimkou, vévodila i prestižním testům DXO a už dlouho jsem po ní pokukoval na test, protože se mi jevila jako možné měřítko pro všechny další portrétní objektivy. Takže konec rozepisování, jde se na test.

Design a ergonomie

Úplně první věci, které si na objektivu všimnete – a to dříve, než jej vůbec rozbalíte – jsou jeho rozměry a hmotnost. Sigma váží přes kilo a není zrovna skladná, naopak je rozměrově srovnatelná klidně i s některými světelnými zoomy.

Sigma u svých ARTových objektivů sází na opravdu poctivé kovové zpracování, což činí tyto objektivy znatelně těžšími. Stejný důsledek má i důraz na nejlepší optické vlastnosti. Pokud tedy máte rádi bytelné kovové konstrukce, tak je tohle objektiv pro vás.

Objektiv má velký pogumovaný prstenec na ostření, jehož chod je ideálně tuhý, nicméně jak tomu je u nemanuálních objektivů zvykem, rozsah otáčení, a tedy přesnost ručního ostření není úplně ideální. Na objektivu je jediný přepínač, který ovládá právě ostření.

Parametry:

  • Ohnisko: 85 mm
  • Úhel záběru: 28,6 °
  • Počet lamel clony: 9
  • Rozsah světelnosti: f/1.4–16
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 85 cm
  • Maximální zvětšení: 1:8.5
  • Průměr filtru: 86 mm
  • Konstrukce: 14 optických členů v 12 skupinách
  • Rozměry (průměr×délka): 94,7 mm×126,2 mm
  • Hmotnost: 1130 gramů
  • Pro bajonety: Nikon F, Canon, Sigma
  • Cena: 29 000 Kč

Optická kvalita

Už od plně otevřené clony je objektiv ve středu snímku hezky ostrý. Rohy jsou také velmi pěkné, nicméně jim ubírá silnější vinětace. Ta téměř zcela mizí na f/2, kde jsou rohy také nádherné, a k obrazu nemám výtek. Další clonění kresbu ještě mírně zlepšuje, ale ono už není moc kam se zlepšovat.


střed

kraj

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Bellifortis
    Bellifortis
    23.04.2018 07:39

    Tak Sigma to s řadou Art pěkně rozjela. Mám jen objektivy Canon, ale o Sigmě začínám uvažovat. Mám 85/1,8 a jsem max. spokojený. Měl jsem půjčený se světelností 1,2 a ta hloubka ostrosti je pro mě už velmi malá, nevyužiju jí.

  • kikiris
    kikiris
    23.04.2018 15:03

    Zdravím,
    díky za zajímavou recenzi a fajnové počtení. Já pětaosmdesátku také mám, ale
    od Samyangu. Je to sice jen manuálník, ale myslím si, že za touto Sigmou moc
    nezaostává co se kresby týče. Sigmu Art mám také, ale 30mm f1,4 a to sklo přímo
    miluji a skoro ho z foťáku nesundávám a dovedu si představit život jen s tímto
    jedním ohniskem...:-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram