Recenze širokoúhlého objektivu Samyang AF 14mm f/2.8

Samyang 14mm f/2.8 je širokoúhlý světelný a autofokusový objektiv pro digitální zrcadlovky, vůbec jeden z prvních AF objektivů Samyang. Jak si vede v testu?

Úvod

Společnost Samyang se v ČR pohybuje už celkem dlouho, ale byla známa hlavně manuálními skly za dobrou cenu. Samyang se však vyvíjí, takže pár let zpátky přišel s novou prémiovou řadou objektivů XP a nyní začal integrovat do objektivů i autofokus. Nejdříve tedy pro Canon (a Sony, pokud mluvím o bezzrcadlovkách) a později se dostává i na Nikon, což je případ i testovaného objektivu – jedná se o vůbec první AF objektiv Samyang pro Nikon.

recenze Samyangu 14mm f/2.8 AF

Mezi 14mm objektivy pro FF DSLR však není tento objektiv žádnou novinkou – Samyang už dříve na trh uvedl dva 14mm objektivy – jeden s příznivou cenou a jeden z řady XP.

Ohnisko 14 mm je mezi fotografy celkem oblíbené, protože takové objektivy mohou nabídnout solidně korigované zkreslení, dobrou kresbu, rozumnou cenu a zároveň ještě nenabývají extrémních rozměrů, což by nutně nabývaly, pokud by při stejné světelnosti a stejném (ne)zkreslení klesala hodnota ohniska a objektiv by byl ještě širokoúhlejší.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Toto ohnisko se navíc hodí na několik fotografických žán­rů:

  • Interiéry
  • Vnitřní (i venkovní) reportáž
  • Focení noční oblohy
  • Architektura
  • (Krajina)

Nicméně takto širokoúhlý objektiv bez zoomu vyžaduje trošku jiný přístup k focení (což některým fotografům, včetně autora recenze, vyhovuje). Fotograf musí být přímo v centru dění blízko hlavnímu objektu zájmu a reportáže tímto nabývají na dynamičnosti, aniž by ztratily kontext.

recenze Samyangu 14mm f/2.8 AF

Teoreticky se s tímto sklem dá fotit i krajina, ale jedná se spíše o specifické situace, protože úhel záběru zde začíná být už příliš široký. Architektura je jiný případ, protože to zde umožní být blíže snímanému objektu, což ořeže rušivé prvky okolo a umožní fotografovi se přiblížit.

Design a ergonomie

I když existuje mnoho zoom objektivů, které začínají na 14, 15, případně 16 mm (pro FF), pevná skla v tomto případě mají jednu na první pohled nenápadnou výhodu. Při stejné světelnosti jsou kompaktnější a lehčí. Už z fyzikálních zákonitostí to nemohou být „pancake“ objektivy, ale testovaný Samyang je „tak akorát do ruky“, takže se pohodlně drží, ale není moc velký ani těžký.

Samyang přitom nešetřil na konstrukci, objektiv vypadá kovově a bytelně, designově působí elegantně.

Zajímavě řešená je přední čočka, která je vypouklá a sklo sahá až téměř k zabudované sluneční cloně. Přední člen je tedy opravdu velký, což by v praxi mohlo zaručit lepší kresbu v okrajích a méně optických vad.

Přítomnost vypouklé čočky a zabudované sluneční clony však indikuje nemožnost nasadit závitové filtry, což je při kombinaci ohniska 14 mm (pro FF) a světelnosti f/2.8 běžné.

Přední krytka objektivu je řešena optimálně – pouze se na objektiv nasune (bez jakéhokoliv zajištění), a přesto velmi dobře drží na svém místě a nepadá.

Ovládacích prvků na objektivu je minimum – pouze kroužek ostření a přepínač AF/MF. Kroužek je plně elektronický, tedy má „mrtvý chod“, žádné zarážky a nikde se nenachází stupnice zaostření.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram