Fotografie týdne za 1. kvartál 2024 z naší FotoGalerie

Formou článku vracíme k Fotografiím týdne za uplynulé čtvrtletí. Tentokrát za 1. kvartál roku 2024. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů na několik otázek. Odpovědi na ně spolu s přehledem všech fotek najdete v tomto článku.

V kouzelném lese | GL1001

O fotografii:
Fotografie vznikla při každoročním silvestrovském výstupu na Velkou Javořinu,kde se konává setkání Čechů a Slováků.Jak už to v posledních letech bývá,zimy ani na hřebenech Karpat nejsou co dřív.V minulosti zde byla krásná námraza a spousta sněhu.Tak jsem si řekl,že vyfotím aspoň vrcholový prales,toho času v mracích.Oddělil jsem se na chvíli od skupiny a z ruky udělal pár fotek.
 

O technice:
Foceno aparátem Sony ILCE-5000.

Dobytí severního pólu | Clint63

Ledňáček říční | Dagmar Stříbrná – Sharon

Racek | Robert Adamec 2

Ve střehu | Martin Šlais

V pálavském akváriu2 | Rumovník Pravý

Tajemná posvátnost | MarkuSnakus

Labuť černá | Robert Adamec 2

Romantická námraza | Eff

Toho rána poklesla teplota pod bod mrazu a většina sněženek byla polehlá a nedala se fotit, jen tento trs ožil s prvními paprsky slunce a přímo vybízel k použití historického objektivu Pancolar Electric 1,8/50 MC Carl Zeiss Jena, i když na Nikonu (foceno D500) nelze s tímto objektivem zaostřit na nekonečno, takže to vyžaduje opravdu citlivé manuální ostření a člověk si s tím docela vyhraje než se strefí. Historických objektivů mám několik, ale tenhle patří k mým nejoblíbenějším.

… cesta vody … | Vlado Hurajt – tjaruh

O fotografii:
Hájske vodopády fotím 2–3× do roka asi 12 rokov, patria k mojim najobľúbenejším objektom. Táto fotografie vznikla počas nášho výletu členov klubu FOP Poprad. Asi taká spomienka že sa k nám pridal aj miestny fotograf a spoločne sme prebrali nášho koníčka.

O technice:
Technika: NIKON Z 7II, objektív NIKKOR 24–70 mm, f2,8G a PCL filter. ISO 100, clona 14, čas 1,0 s, ohnisková vzdialenosť 34 mm

Za rozbřesku | Radek K.

O fotografii:
Fotografie "Za rozbřesku " byla pořízena již před nějakým časem , konkrétně leden 2021 na jednom Workshopu , jelikož fotit Rysa ve volné přírodě je dle mě jako vyhrát minimálně 2 cenu ve sportce …, tak jsem využil nabídky focení Rysa alespoň takhle , i když jsem zastáncem focení WILDLIFE a v podstatě právě od jara 2021 jsem již žádný workshop nevyužil a vesměs jedu jen " WILD " Ten den konkrétně 31.1. 2021 to nevypadalo že by měl být sníh , natož zachytit vycházející slunce , tedy jasnou oblohu , prostě to ráno vyšlo na jedničku a i když se jednalo o mládě Rysa , tak bylo ihned poznad že jde opravdu o šelmu která nechtěla moc spolupracovat , "postavila si hlavu " vylazla na strom a nechtěla jednoduše dolů… , což se naštěstí po snad 1/2 hodině povedlo :-)

O technice:
Tělo Nikon D500 , objektiv Sigma 500mm f/4 DG OS HSM Sport

Puštík obecný | Martin Šlais

Vydra | Martin Šlais

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram