Zhodnocení soutěže "Detaily rostlin a hmyzu z celého Světa"

Od 18. března do 18. května jste měli možnost přispívat do soutěže v naší galerii na FotoAparát.cz na téma "DETAILY ROSTLIN A HMYZU Z CELÉHO SVĚTA". Všichni naši čtenáři pak měli možnost vybírat nejzdařilejší snímky a udělit jim patřičný počet bodů. Celkem jste vložili 102 fotografií! Nejúspěšnějších 10 snímků ukážeme spolu s odpověd na naše otázky v následujícím článku. Hodnotné ceny poskytl vítězům FotoInstitut.cz

Tématem poslední uplynulé dvouměsíční soutěže bylo „DETAILY ROSTLIN A HMYZU Z CELÉHO SVĚTA“ Celkem jste vložili 102 fotografií, ze kterých si nyní prohlédneme ty, které obsadily ve Vašem hodnocení prvních deset příček. Vítězům na prvních třech místech věnuje ceny společnost FotoInstitut.cz

Současné téma dvouměsíční soutěže jsou „MRAKY“ kde vkládání Vašich snímků končí 3. srpna 2024, hodnotit snímky můžete až do 7. srpna 2024.

Nyní již představujeme deset nejlepších fotografií soutěže „DETAILY ROSTLIN A HMYZU Z CELÉHO SVĚTA“, o kterých jste rozhodli svými hlasy a která proběhla v době od 18. března do 18. května 2024.

10. místo – Polehoučku - drapka

Jak fotografie vznikla? Máte na vznik fotografie nějakou vzpomínku?
Fotografie vznikla při západu Slunce.

Co Vás na tomto místě zaujalo a přimělo Vás k focení?
Šla jsem cíleně si zkusit vyfotit nějakého motýla.

Je nějaký fotografický cíl, která byste si tento rok chtěla splnit?
Cestovat a fotit, zkoušit fotit i jiné věci, jako je třeba street fotografie nebo nějaké závody, to mě láká.

9. místo – Noční mlsání - Pyrochta

8. místo – Sršeň se nechce fotit - Pyrochta

7. místo – Motýlice obecná - Martin Šlais

Foceno na Vysočině u jednoho potoka, kde jsem viděl toto stvoření poprvé a dalo mi dlouhou dobu ho identifikovat­. Foceno na fotoaparát Nikon Z9 + objektiv Nikon Z 70–200 mm f/2,8 VR S

6. místo – V lesním tichu - PetraN75

Fotografie „Podléšky“ a „V lesním tichu“ jsem pořídila nedaleko našeho domu v lese,který každé jaro rozkvete koberci podléšek a sasanek a já tam vždy tou dobou vyrážím,abych pořídila nějaké obrázky. Fotografie „V lesním tichu“ vznikla vlastně jako vedlejší produkt při fotografování podléšek a při prohlížení na monitoru počítače jsem si řekla,že má něco do sebe a rozhodla jsem se ji nakonec zveřejnit. Obě tyto fotografie byly pořízeny Nikonem D7200 + objektivem Sigma 105mm f/2,8 EX DG OS HSM Macro. Co se týká fotografických cílů pro letošní rok,jeden jsem si již splnila začátkem května ,kdy jsem navštívila národní park Biebrza v Polsku,kde jsem se věnovala fotografování vodního ptactva.

5. místo – Ferda na rozhledně - Martin Šlais

Fotografie je focena v Hradci Králové v chráněném území s názvem – přírodní památka Na Plachtě foceno na fotoaparát Nikon Z9 + objektiv Nikon Z MC 105 mm f/2,8 VR + makro blesky GODOX GODOX MF-12

4. místo – Koniklec - Petr52

Jak fotografie vznikla? Máte na vznik fotografie nějakou vzpomínku?
Fotografie vznikla na místě blízko Kadaně, kam jezdím fotit koniklec již několik let. Je to poměrně malé místo, kde ale každý rok koniklec začátkem dubna kvete.

Co Vás na tomto místě zaujalo a přimělo Vás k focení?
Na tomto místě je jistota, že koniklec najdu a navíc je příznivě položené vzhledem ke slunci.

Je nějaký fotografický cíl, která byste si tento rok chtěla splnit?
Mým cílem je fotit tak , aby mě focení nepřestalo bavit.

Je nějaká foto-vychytávka, kterou používáte a ostatní fotografové by ji také mohli využít?
Ani ne, jenom se snažím o fotce více přemýšlet ještě před focením.

3. místo – Na květu máty… - PetraN75

Fotografi "Na květu máty " jsem pořídila u nás na zakradě na rozkvetlé mátě,která každoročně přitahuje spousty hmyzu (v tomto případě se jedná o mouchu z rodu kuklic) Tato fotografie byla pořízena Nikonem D750+ objektivem Sigma 105mm f/2,8 EX DG OS HSM Macro. Co se týká fotografických cílů pro letošní rok,jeden jsem si již splnila začátkem května ,kdy jsem navštívila národní park Biebrza v Polsku,kde jsem se věnovala fotografování vodního ptactva.

2. místo – Podléšky - PetraN75

Fotografie „Podléšky“ a „V lesním tichu“ jsem pořídila nedaleko našeho domu v lese,který každé jaro rozkvete koberci podléšek a sasanek a já tam vždy tou dobou vyrážím,abych pořídila nějaké obrázky. Fotografie „V lesním tichu“ vznikla vlastně jako vedlejší produkt při fotografování podléšek a při prohlížení na monitoru počítače jsem si řekla,že má něco do sebe a rozhodla jsem se ji nakonec zveřejnit. Obě tyto fotografie byly pořízeny Nikonem D7200 + objektivem Sigma 105mm f/2,8 EX DG OS HSM Macro. Co se týká fotografických cílů pro letošní rok,jeden jsem si již splnila začátkem května ,kdy jsem navštívila národní park Biebrza v Polsku,kde jsem se věnovala fotografování vodního ptactva.

1. místo – Krotitel šneků - Atropina

Fotografie vznikla při jedné z mých výprav na louku. Je to taková moje relaxační terapie nechat se na louce pokousat od hmyzu a při tom pronásledovat motýly, abych si je vyfotila. Mám alergii na trávu a panický strach z pavouků tak je to pro mě obvzlášť dobrodružné. Chodívám kousek za městem na jednu takovou prima slunnou louku na modrásky. Jako vychytávku můžu nabídnout tip, že nejlíp se modrásci fotí ve vysoké trávě přibližně tak hodinu před západem slunce. Oni už tou dobou pomalu usínají a je i pěkné světlo. Malebně pak posedávají na vyšších částech klasů trávy a i když už mají tou dobou zavřená křídla tak se zas tak snadno nevyplaší a nechají mě, abych se s foťákem přiblížila i na pár centimetrů. Určitě by totéž fungovalo i brzy ráno v orosené trávě, ale na to já moc ráda spím :-) Nějaký vyhraněný cíl nemám. Mým cílem je cesta.


     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram