Jak pracuje největší dalekohled na planetě - Hobby Eberly telescope?

Jaký je rozdíl mezi fotografováním v amatérských a profesionálních podmínkách? Zrcadlový dalekohled s průměrem 11m - Hobby Eberly telescope v Texasu je jedním z největších na planetě. Vidět jak se s takovým dalekohledem pracuje je zážitek pro všechny astrofotografy i pro čtenáře FA, které zajímá vesmír. Na vrcholu Mt. Locke ve výšce 2070m jsem zde natočil i video.

Když jsme na  fotoexpedici do zimního Ladaku navštívili druhý největší teleskop v Indii s průměrem 2m, zdál se mi velký. Zrcadlo má průměr přibližně stejný, jako největší český dalekohled v Ondřejově. Proti Ondřejovu však má zásadní výhodu. Leží v nadmořské výšce přes 4000m u čínské hranice a v jeho okolí je nulové světelné znečištění.

Hobby Eberly telescope s naváděcím systémem (černá věžička), vpravo nádrž kapalného dusíku pro chlazení

Hobby Eberly telescope leží na hřebení Davis mountains ve výšce 2070m. 

Je součástí McDonaldovy observatoře v Texasu. Na jihu USA si váží temné oblohy. V okolí je suchá poušť a v noci v několika menších městečkách v okolí šetří osvětlením – je zde velká rezervace temné oblohy.

Vstup do starší budovy McDonaldovy observatoře na protějším kopci

Hobby Eberly teleskop má zrcadlo vyrobené ze 61 segmentů, které jsou potaženy vrstvičkou hliníku. Odrazivost je 90%. Odrazivost je tak dokonalá, že když pozorujete dno paraboly z dálky, je obtížné poznat, co je zrcadlo a co je odraz v zrcadle.

Výměna segmentu v srci 11m zrcadla Hobby Eberly teleskopu

Segment zrcadla, Hobby Eberly telescope, Fort Davis, Texas

Povrch zrcadla Hobby Eberly s odrazy okolí

Při fotografování svým domácím refraktorem s průměrem 140mm jsem byl ze překvapen, od čeho se čelní čočka uložená hluboko v tubusu, může špinit. Hmyz, pyl, plísně v noci ve vzduchu nevidíte. To samé se děje i s obřím zrcadlem, které je uloženo v kopuli na vysokém kopci, kde je suchý a čistý vzduch. Přestože kolegové na McDonaldově observatoři už zkoušeli čistit zrcadlo přímo na místě, nebyli moc úspěšní. Proto stále praktikují konzervativní metodu, kdy je třeba jednotlivé segmenty demontovat a hloubkově vyčistit roztokem s kyselinou chlorovodíkovou. Určité množství segmentů, které mají navíc, se tak může čistit paralelně s provozem dalekohledu.

Podobně jako v amatérské astrofotografii hlubokého vesmíru před vlastním fotografováním pořizují tzv. dark frame, který se pak odečítá od snímku oblohy (tzv.light frame). Dark frame pořizovali navečer. Pořídit takový kalibrační snímek znamená velké množství práce. Další den, díky potenciální změně podmínek, často musíte dělat nový. V noci mohou přijít mraky, písečná bouře a všechna kalibrační práce jsou na pak nic. Na tohle jsem se ptal a dostal jsem výbornou odpověď, která je poučná i pro všechny amatérské astrofotografy.

Andrej, we are always optimistic. We believe that weather will be good for astrophotography. Kolikrát koukáte na předpověď a nejdete fotit, protože má být zataženo? Tohle jsme si připomínali i v den letošního zatmění Slunce 8. dubna, kdy se naše fotoexpedice vrátila z Arizony do Texasu na den D a hodinu H.

Největší dalekohledy na planetě – rok 2024

Tabulka ukazuje největší funkční dalekohledy naší planety v roce 2024 a dva dalekohledy umístěné ve vesmíru. Obří dalekohledy na Zemi jsou dnes vybaveny adaptivní optikou, která do určité míry potlačuje tzv. seeing – chvění atmosféry. Jejich výhodou je velké rozlišení dané průměrem dalekohledu. Podobně jako v amatérské fotografii hodně záleží i na dokonalém seřízení a kalibraci dalekohledu. Bez toho neuděláte kvalitní snímek.

Fotoexpedice  Fotoinstitut.cz pod největším teleskopem planety

Děkujeme pracovníkům  McDonald observatory v Texasu za uskutečnění návštěvy a nafilmování provozu jednoho z největších teleskopů na planetě. 

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"
Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"

Od 17. ledna do 17. března jste měli mož­nost při­spí­vat do sou­těže v naší ga­le­rii na Fo­to­A­pa­rát.cz na téma „VÝ­CHODY A ZÁ­PADY SLUNCE“. Všichni naši čte­náři pak měli mož­nost vy­bí­rat nej­zda­ři­lejší snímky a udě­lit jim pa­t­řičný po­čet bodů. Cel­kem jste vlo­žili 149 fo­to­gra­fií! Nej­ú­spěš­něj­ších 10 snímků uká­žeme spolu s od­po­věd na naše otázky v ná­sle­du­jí­cím článku. Hod­notné knižní ceny po­skytlo ví­tězům na­kla­da­tel­ství Zo­ner­Press.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram