-
Diskuse ke galeriím |
15
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
9
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
JKN : proč tolik lidí naletí na reklamní dezinformace, že to je dálkoměr ? - asi, že neumí pořádně číst a skutečný dálkoměr nikdy nedrželi v ruce - on je to "jako" dálkoměr, nebo "styl dálkoměru", ale dálkoměrný hledáček to není - je to (ten optický) jen průhledový s projekcí dat - v žádném případě v něm není vidět proces ostření (ztotožnění 2 obrazů) jako v pravém dálkoměru. Ručně ostřit se dá jen přepnutím do EVF. I tak je to ale unikát - souhlasím s T. Hrubým - přímá optická vazba s realitou a zároveň velmi kvalitní EVF, který se navíc podařilo vestavět do kompaktního těla nevídaným způsobem - jiné kompakty a bezzrcadlovky s EVF trpí objemností toho hledáčku. Co se týče ceny - taky se mi zdá zpočátku nasazená vysoko - zvláště připočteme-li příslušenství : kožené pozdro, závitový kroužek na filtr, slun. clona, tak se cena dostává na 35 tis. Buď s tou cenou slezou na původně slibovaných $1000-1100, až opadne zájem prvních nedočkavců, nebo asi skončí na smetišti dějin, neboť konkurence jistě nespí.
Asi to je míněno jako "styl kinofilmového dálkoměru a jeho možná náhrada" - s tím bych i docela souhlasil.
Jinak bych i docela souhlasil s tím názorem na cenu - X100 se klidně dá prodávat dráž, než "klasické" digi, ale přece jen by realitě odpovídala spíš cena někde lehce pod 1000USD, tedy kolem 17k při přímém dovozu a dejme tomu cca 20-21k u nás při započtení DPH atd. Ovšem je otázkou, kolik bude zájemců - já bych nevylučoval, že ten "úvodní zájem nedočkavců" může klidně vyprodat roční či ještě delší produkci a pak by přirozeně nebyl k zlevnění až tak velký důvod. Nechme se překvapit...
2JKN: reakce je tu výše od čtenářů (není to dálkoměr). Zastávám názor, že obsah fotografie (téměř) nic nevypovídá o kvalitách fotoaparátu a je tedy zcela jedno, co na snímcích je (existují výjimky).
BTW: nějak se mi nepodařilo mít hledáček jen průhledový (bez projekce informací) a ani zmínku v manuálu, že by to mělo jít.
Dpreview >
"There's a whole array of information across the top of the frameline covering secondary settings - focus mode, flash, metering, white balance, film simulation, dynamic range expansion and ND filter setting to the left, plus shots remaining, file quality/size and battery status to the right. You can customize which of this information you want to see in the Set-up menu (and do so for the OVF and EVF independently)."
"Pressing the 'DISP' button allows you to toggle to a simplified view that shows just basic exposure information plus the frameline."
Prostě - nějaká minimální expoziční informace tam je vždy (jako u zrcadlovky), ale v případě OVF je obraz optický - nikoliv elektronický z čipu - o to jde. A třeba možnost zobrazení horizontály - vodováhy a hloubky ostrosti i v OVF mi připadá luxusní.
ci tym JKN skor nemyslel len to, ze vsetky fotky v recenzii su staticke. Pri tom je podla mna opravneny predpoklad, ze s tymto fotoaparatom bude mat vela ludi ambiciu fotit najma dynamicke fotky (street a pod.)
No to ano - to by neškodilo prakticky vyzkoušet, ale to nic nemění na tom, že přesné používání správných pojmů má svůj dobrý důvod - reklama ať si říká, co chce její plátce, ale my tu chceme přesnější informace (aspoň já tedy).
petrkor - to máš jako u některých SLR od Nikonu nebo EOSu 7D - u nich má matnice má na sobě i LCD, na který je možná projekce řady věcí, což ale nic nemění na tom, že základní obraz je optický. U X100 je pak navíc ještě plný EVF, což se může hodit.
Moje poznámka mířila k úspoře energie. Není na škodu moci "hledáček vypnout", což nelze. Deklarovaných cca 300 snímků by se dalo bez jakékoliv informace v hledáčku trochu zvětšit...
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).