Starší MF objektivy na nových kinofilmových SLR nebo DSLR

• Leoš Suchánek Trhač
    Leoš Suchánek Trhač
    23.11.2005 22:59

Ještě poznámky:
    1) Čárlí, dík, skvělý, připravený a propracovaný článek!
    2) Myslím, že to letadlo bylo dál než 5 km, cestovní hladina bývá až 2x výš.

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    24.11.2005 07:21

Mr.Holec: pokud vím, tak Sonnar 300/4 je s bajonetem P-six i M42. koukni sem http://photo.mysteria.cz/czj/czj.html

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    24.11.2005 07:22

Kolbiš: je to dáno tím že hledáčky u současných DSLR jsou velmi malé a těžko se na ně ostří.. každá značka dělá svoje hledáčkové lupy, ale jejich použití a kvalita jsou velmi diskutabilní.

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    24.11.2005 07:23

Trhač: byl to jen odhad, to víš v té výšce chybí nějaký záchytný kontrolní bod :o)

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    24.11.2005 07:30

Jinak ještě k těm korekcím. Opravdu je třeba vyzkoušel pto každý foták, jak to měří. Můžete se dočkat různých výsledků. Třeba já s DLSR Dynax7D a DSLR Dynax5D dosahoval různých výsledků což mě dost překvapilo. U Dynaxe 5D nebylo nutné korigovat o tolik jako u D7D. Vpodstatě nebylo nutné korigovat vůbec. Myslím že jsem to psal i do článku že je velký rozdíl i mezi diákem a negativem. Diák jevelmi náchylný na přesnou expozici navíc malá podexpozice mu nevadí, kdežto negativ je více pružnější a snese i větší přeexpozici, což je výhodné. Podle posledních výsledků (Sonnar 300/4 a Biometar 120/2,8 s kinofilmovou Dynax7) bych řekl, že rozdíl nastavení expozice diáku a digi proti negativu je takový, že zatímco u dia je nutná už korekce -0,3EV u negativu není potřeba žádná. Film je dost pružný na to aby "spláchnul" i +0,7 až +1EV oproti přesné expozici.

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    24.11.2005 10:08

v testu o Dynax5D jsou dvě fotografie v plné velikosti ze zde zmiňovaných objektivů Sonnar 300/4 a Biometar 120/2,8
    http://www.fotoaparat.cz/article/10183/5

• jk 5
    jk 5
    24.11.2005 10:36

Dobrý den,
    Váš článek mne velice (slabé slovo:)) zaujal, mám závitový objektiv Prakticar 28-200 a celkem jsem začal uvažovat, že by toto řešení bylo ideální. Ale zajímalo by mne na jaké DSLR aparáty se hodí MF objektivy, respektive kde fungují. Předpokládám, že "olympusí" systém (tuším, že 3/4nový) bude nekompatibilní, ale celkem mne zaujal Nikon d50, ale nevím, jestli by s MF objektivy pracoval? Nevíte o tom něco, nebo aspoň jak to zjistit?
    Předem děkuji za odpověď

• Petr Lavička
    Petr Lavička
    24.11.2005 11:03

Pro odhad výšky letadel nám podplukovník od letectva (na vojenské katedře) sdělil jednoduché pravidlo - kondenzační čáry se tvoří od výšky 7800 m. PL

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    24.11.2005 11:13

Jan Kromer: abych pravdu řekl systém Nikonu moc neznám, ale co vím od jiných uživatelů, poslední typy Nikoních těl nechtěly podporovat nekompatibilní objektivy Tuším že se blokovala závěrka i měření. Více by Vám asi poradili majitelé Nikonů. Nejlepší by ale stejně bylo vyzkoučet to přímo v praxi. Půjčit si manál od Nikonu D50, zjistit jestli má tuto blokaci a jestli se dá vypnout, případně se zeptat v nějakém fotoobchodě. Sehnat si redukci M42/Nikon, pokud se nedá koupit tak ve FotoForu jsou odkazy na člověka který podobné věci vyrábí. Těch cca 150kč za redukci snad za to stojí obětovat.

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    24.11.2005 11:15

V podstatě potřebujete vědět 2 základní věci. Zda závěrka může exponovat i bez nasazeného objektivu, a drzhá zda přes takové sklo bude měřit expozimetr. to se dá asi vyzkoušet jen v praxi, či od někoho kdo podobnou techniku vlastní.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse