Test fotoaparátu Konica Minolta Dynax 5D - díl II.

• vladika
    vladika
    21.09.2005 14:32

hmm. mam jeden dotaz : je mozne na dynaxe 5D vyberat lubovolny ostriaci bod? Podobne ako u Canon 350D. Ak ano, akym sposobom sa da tato funkcia vyvolat ? Na Canone to ide velmi jednoducho, stlacit tlacitko pre vyber ostriaceho bodu a nasledne otocnym volicom pri spusti zvolim pozadovany bod...inak je 5D super masinka :-)))

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    21.09.2005 15:04

ano jde vybírat libovolný bod, a myslím že minolta to má ještě lepší než nastavování předním voličem, kde se musí projet postupně všechny body. Stačí si navolit bodové AF pole místo standartního širokého a pak už jen zadním křížovým ovladačem pomocí pohybu palce přepínat mezi všemi 9 body na kterýkoliv.. Je to stejné jako u Dynax7 a Dynax7D

• Martin Víta
    Martin Víta
    21.09.2005 16:34

Dotaz k DMF (direct manual focus). U některého předchozího Dynaxu jsem z manuálu vyčet, že DMF funguje pouze s D-čkovými objektivy. U 5D nic takového není psáno. Takže funguje DMF i s ne-D-čkovými objektivy? Tím myslím, jak starší Minolťácké, tak třeba Sigma.
    Dík za odpověď.
    A recenze je perfektní!

• MaSka
    MaSka
    21.09.2005 20:22

Helios a Tair jsou pokud se nepletu ruské objektivy k Zenitu, první takový širší záklaďák, druhý (nebo jemu podobný)byl tuším součástí kdysi populární fotopušky. Jsou to tedy objektivy M42 připojitelné na Dynax 5D pomocí redukce MAF/M42. A mělo by to být funkční se stejnými vlasnostmi jako například výše vyfocený středoformátový biometar 120/2,8( akorát tam je navíc ještě redukce z PSix na M42.(Tedy Biometar-redukce PSix/m42-m42/MAF))

• Marian Krivos
    Marian Krivos
    21.09.2005 21:28

100% recenzia, na serveri fotografovani.cz sa mozu ucit :-)
    Mimochodom uz sa objavili ohlasy na DPREVIEW.COM ... Nema chut im niekdo zreprodukovat zaver tejto recenzie v anglictine?

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1035&thread=15115023

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    22.09.2005 07:43

Martin V: abych pravdu řekl toto jsem nezkoušel i proto, že o tom, že by DMF fungovalo jen na (D) objektivech slyším poprvé. Mám DMF i u Dynax7 a rozhodně funguje na všech objektivech. Je to funkce těla, ne objektivu.
    Maska: jo přesně tak
    nezmar: a třeba by se angličani chtěli učit česky ;o)..
    ten ohlas samozřejmě těší a nenecháme ho jen tak..

• Petr Vaculík
    Petr Vaculík
    23.09.2005 14:17

Carli, kdyby jsi si mel vybrat v nasledujicich mesicich mezi koupi D7D a D5D, co by byla tva volba? Na novou D7D II cekat nechci, protoze nez bude pod 30K tak to bude zase nejaky ten patek trvat. A pro informaci, nyni mam D7 analog. Je to velky krok zpet pro majitele anologove D7, koupit D5D a ne D7D (zvlaste co se tyce ergonomie)?

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    24.09.2005 19:54

každému co milé a dobré jest...
    To je vše velmi subjektivní..
    D5D dává relativně lepší výsledky v P režimu bez nutnosti následných úprav. D7D je variabilnější, má lepší ergonomii, design a ovládání. To ze mně mluví konzervativní fotograf zvyklý na samostané ovládání funkcí bez nutnosti nastavování základních (pro mne základních) funkcí v menu na LCD. V tomto ohledu jednoznačně D7D. Ale tím neodsuzuju ovládání D5D, je jen prostě jiné a mnoha lidem bude vyhovovat. A protože mám D7, tak bych k němu přidal D7D.

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    24.09.2005 20:03

zhrnul bych to tak že mezi D5D a D7D je hrozně malá mezera. Rozhodně daleko menší jak mezi D5 a D7 v klasice. D5D a D7D jsou skoro identické, dávají stejně velký a kvalitní obraz, výraznější rozdíly jsou asi opravdu jen v tom ovládání a pak je na každém, jak důležitá pro něj je v tomto ohledu cena. jestli D5D vyhoví nebo si připlatí za "klasičtější" ovládání v podobě D7D. Na kvalitě obrazu to ale opravdu nepoznáte.
    A ještě je tu ta věc, že pro D5D zatím není baterry pack, a zatím o něm není nikde zmínka.

• zulla
    zulla
    26.09.2005 22:00

Naozaj dobra recezia,dakujem.Najviac ma zaujala zamenitelnost objektivov . Je to naozaj tak? Pouzivam stare analogove telo Dynax 5xi a nové Dynax 7 .K tomu okrem objektivov Minolta aj Sigmy, s ktorymi som spokojnejsi.Problem bol,ze tieto na tele Dynax 7 mrzli a musel som ich dat precipovat.A tu citam dokonca o redukciach na zenitacke objektivy. je 5D skutocne tak univerzalna,co do pouzitia objektivov?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse