• nepodstatne
    nepodstatne
    05.09.2006 11:52

Taffey - pri tak sirokom ohnisku sa nepracuje s malou DOF! pri ohniskovej vzdialenosti 17mm/F4 a zaostreni na 5m mas DOF od 2,1m do nekonecna a pri F2.8 2.54m az 154m. pri ohnisku 24mm obdobne 2.96m az nekonecno, resp. 3.37m az 9.69m. o bokehu sa tam tiez neda rozpravat... ten 18-70 nepoznam po optickej stranke, ale ako zakladak by na zaciatok mal urcite postacit.

• Peter Duchovič
    Peter Duchovič
    05.09.2006 12:22

pre Taffey,:

dakujem za odpoved, nejaky internetovy obchod s objektivmi na konica minolta neporadis ? - kedze to je kompatibilne, vdaka

• Kajfik
    Kajfik
    06.09.2006 13:22

to Moudrovous
    Při čištění čipu nabízí funkci sklopení zrcátka aby se mohl prach dostat ven (při převráceném fotoaparátu)... Což sice u vířících mikročásteček může být problém, ale pro větší nečistoty to smysl má...

• Moudrovous
    Moudrovous
    06.09.2006 18:35

To Jeseter:
    Já ale vůbec netvrdím, že tu funkci nemá.
    Jen si představuju použití v praxi... Nejdřív pořídím snímky s prachem na čipu. Při vypínání přístroje se mi přístroj pokusí část prachu setřást někam do prostoru foťáku (ale zůstane tam). Pak sundám objektiv a další prach se mi dostane do foťáku. Tak předsklopím zrcátko a prach se mi ještě lépe přilepí na čip. Pak nasadím nový objektiv a uzavřu prach uvnitř foťáku. Když to porovnám s tím, co za "antiprach" nabízí např. Olympus, Panasonic nebo nový Canon EOS400, tak je to v ostrém kontrastu (ultrazvukové chvění filtru, lepící páska na prach, aktivace při zapnutí). Ale budiž, ta funkce tam je a pro někoho to možná bude argument proč koupit. Já jen vím, že jiní to dělají jinak a podle mě o dost lépe.

Navíc se tak trošku zamýšlím nad stabilizací pomocí čipu - napadá mě totiž, že při stabilizaci snímačem je potřeba aby objektiv vykrýval větší obrazový kruh než je plocha čipu (takže pro stejný obrazový výsledek musí být objektiv o dost kvalitnější), zvlášť když použiju běžný objektiv na analog, kde krajní paprsky dopadají šikmo. Také moc nevěřím mechanické dlouhověkosti tohoto systému (ale to asi ukáže až čas). No a když srovnám rychlost pohybu stabilizátoru, tak mě vychází, že stabilizátor v objektivu bude mnohem účinnější při krátkých expozicích (stabilizuje se procházející světelný paprsek) oproti stabilizovanému čipu (jaká může asi být max. rychlost protipohybu vzhledem k obnovovací frekvenci pixelu?).
    To je spíš jen taková otázka do diskuze, jestli tomu někdo rozumí a může tyto mé představy potvrdit a nebo vyvrátit.

• Mirek Elsner
    Mirek Elsner
    06.09.2006 20:03

Taffey pise: "ale tak už to dnes v globalizovaném světě, v době, kdy dostaneš coca-colu v Tibetu a hamburgery na vrcholcích And, chodí"

Pepsi v Andach a McDonald v Tibetu :-)

• Jan Brzak
    Jan Brzak
    06.09.2006 20:39

Stabilizace: opticka stabilizace u drahych objektivu je rozhodne lepsi nezli stabilizace cipu, ma vetsi rozsah casu (poctu clon k ustabilizovani). Ja osobne mam zkusenost nasledujici: mam dynax 5D, nedavno jsem poridil Pentax M42 300mm/f4 a zkousel jsem stabilizaci...do 1/125 z ruky fungovala skvele, oproti bez stabilizace...coz je co rici po prepoctu na 450mm. Kazdopadne mi stabilizator dovoli minimalne o jednu ci dvbe clony dolu, coz uz jsem mnohokrat vyuzil, pote jiz stejne zalezi na scene, kterou fotite... Jinak zivotnost teto mechaniky? U 5D to moc neresim, protoze za dva roky urcite pujdu do noveho tela, jestli se teda Sony udrzi, chci tim jenom rici, ze vyvoj jde znatelne kupredu a dost veci moralne technicky zaostava.(mluvim o celkem levne 5D)

• Phalanx
    Phalanx
    08.09.2006 10:05

Myslim ze zivotnost stabilizovaneho chipu riesit netreba, Minolty A1-ky ktore ho maju funguju doteraz bez problemov a to maju uz peknych par rokov. Nevyhoda je mozno v mensej mechanickej odolnosti, cital som zopar pripadov ked po pade prestal fungovat prave stabilizator.

• Miroslav Svoboda 1
    Miroslav Svoboda 1
    29.12.2006 21:36

Je převzatý taky z Minolty i systém společně s konektory na blesk? Dík za odpověď . Mirek

• Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    28.01.2007 20:38

No a je tu rok 2007 a SONY nema porad zadny fotak.
    7D pohrbilo a oprasilo 5D a dali tam 10Mpx ... 8 by mozna bylo lepsi, ale to je jedno.

SONY spacka co muze a pres jejich velkohube keci, dodnes nedela zadnou zrcadlovku srovnatelnou alespon s Nikon D200 nebo Canon 30D ... ani "svoji" 7D nejsou schopni prekonat, coz byl sakra dobry fotak ... akorat se na me uz nedostalo.

Nu coz SONY nejspise vyrobu zrcadlovek ukonci, protoze do poloprofi nechce a todle konkureuje akorat Pentaxum ovsem za dvojnasobnou cenu. A kazda investice do teto znacky se stane ztratova, chudaci majitele skvelich Gckovych skel ....tem uz zbyde jen redukovat a povysit je na maualni ostreni.

A ty sklicka Leica v cenach okolo 50.000 Kc pusobi vylozene smesne, pokud teda mysli vazne, ze se maji nasazovat na low-endovou Alfu100 ... je zrejme ze SONY vubec nechape co lidi chcou a jde po POPu a strednim proudu a dopadne to tak ze jak jiz ignoroali mp3 a tlaci ARTAC, tak s HI-8 a dokonce i Blue-Ray jsou mrtve technologie tak SONY se spis tlaci do Kompaktu a low-end zrcadlovek, ktere si ovsem koupi jen clovek, ktery nebude chtit rust a vi ze zustane na urovni amatera a rodineho snimace okamziku.

• Leoš Suchánek Trhač
    Leoš Suchánek Trhač
    08.03.2007 10:19

Tedy Jaroslave, nezdá se Ti, že jsi na SONY zbytečně Tvrdý? Já bych byl osobně raději, kdyby tento i následující aparáty nesly značku Minolta, ale zase raději "lepší SONY než nic" (parafráze hesla západoevropské levicové mládeže z časů studené války "raději rudý než mrtvý").

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse