(Zá)blesk na focení jídla

  • bosonozka
    bosonozka
    Autor
    09.11.2018 13:22

    Dobrý den,

    řeším osvětlení na focení jídel v domácím prostředí. Doma používám dva zářívkové daylight světla pro focení menších věcí, ale u jídla s nimi nejsem spokojený výsledkem - především nedostatečný výkon a nemožnost ovládat jeho ovládání + potíže s focením z ruky. Rád bych proto, co by bylo vhodné pro občasné focení jídel a nebylo moc drahé a dalo se fotit z ruky.
    Koukal jsem např. na blesky Godox TT350F, TT600 nebo TT685F. Nevím, jestli má pro mě smysl TTL nebo jestli nebudou blesky moc slabé? Popřípadě jestli se dá vystačit s jedním bleskem a případně odraznou deskou?

    Děkuji.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    09.11.2018 14:09

    Dobrý den, jídlo sice nefotím, ale od makra až po portréty si vystačím s bleskem s difuzérem a odrazkou (k tomu se hodí ještě nějaký pomocník :-) ). Blesk bez TTL teoreticky jde, ale je s tím mnohem více práce, já koupil drahý a pořádný blesk a vůbec nelituji. Každopádně práce se světlem v kontrolovaném prostředí je dle mého názoru více o šikovnosti fotografa než o fototechnice.

  • bosonozka
    bosonozka
    Autor
    09.11.2018 14:54

    Jaký používáte difuzér? Přemejšlím, jestli by stačil nějaký mini difuzér/softbox nebo raději něco většího jako https://www.4studio.cz/drzak-externiho-blesku-se-softboxem-ek-60-a-stativem-4studio
    ?
    S bleskem mám minimální zkušenost a to pouze s manuálním, kde jsem neměl problémy nastavit co potřebuju. Co se týče daylightů, tak ty mají až moc měkké světlo (které mi zase vyhovuje u focení květin), se kterými ať dělám co dělám, tak u jídla nedosahuju tak dobrých výsledků, jak bych si přál (přikládám testovací výcvak).
    Plus s jakou nejmenší clonou se dá fotit např. portrét s bleskem na základní ISO? Např. kdybych potřeboval více zaclonit.

    Děkuji.

  • bosonozka
    bosonozka
    Autor
    14.11.2018 14:46

    Možná se neptám úplně nejlépe. Jedná se mi o:
    1) výkon blesku - pokryje mé potřeby s focením jídla? Respektive jestli má smysl uvažovat i o Godox TT350F (GN 36) nebo raději vzít dražší TT685F? Co jsem propočítával po koukání na internet, tak TT685F by výkonově stačit měl.
    2) Velikost difuzéru/softboxu - počítám s bočním svícením a zadním svícením. Jak moc rozptyluje světlo ten malý difuzér? (např. jestli stačí u produktové fotografie/makra)

  • KIV
    KIV
    14.11.2018 15:27

    -

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    Admin
    14.11.2018 20:24
    Reaguje na bosonozka 14.11.2018 14:46:

    "Možná se neptám úplně nejlépe. Jedná se mi o: 1) výkon blesku - pokryje mé..." - zobrazit celý komentář

    Takto - ono to není úplně jen o výkonu blesku. Můžete mít sebevýkonější blesk, ale pokud budete světlo odrážet o třímetrový strop, nemusí úplně stačit. Je to hlavně o soustavě odrazů a difuzéru. Domnívám se, že vám bude stačit slabší blesk, ale to opravdu záleží na konkrétním prostoru a odrazech.
    Používám malý difuzér, ale koukám se po větším. Hezky to je vysvětleno zde:
    https://www.fotoaparat.cz/clanek/1133/difuzer-v-makrofotografii-11298/

    Velký "studiový" softbox je sice hezký, ale přináší problém s odpalováním blesku.

    Já bych se ale vrátil k úplně původní premise, že chcete fotit z ruky. To mi přijde velmi nepraktické a omezující. Focení z ruky s bleskem je plně pochopitelné u pohyblivých objektů - hmyz u makra a lidé při portrétech. Vzhledem k tomu, že se jídlo (většinou) nehýbe, opravdu bych zvolil stativ a obyčejné stálé rozptýlené světlo.
    Já takto fotím produktovky do recenzí a naprosto mi to vyhovuje, jelikož můžu vše pečlivě naaranžovat a potom se nemusím bát přiclonit. Jednou jsem dělal to samé s bleskem a dostával jsem až na horní hranici výkonu blesku, neb jsem musel odrážet o dvoumetrový strop zpět úplně na zem. Používám při tom dvě celkem obyčejná stálá světla namířená do stropu. To vám navíc dá možnost světla mnohem lépe kontrolovat, protože je vidíte a hlavně je jednou nastavíte - s bleskem na foťáku neustále pohybujete.

    "Plus s jakou nejmenší clonou se dá fotit např. portrét s bleskem na základní ISO? Např. kdybych potřeboval více zaclonit."
    Zase záleží na vzdálenosti foťáku-fotografovaného a způsobu odrazu světla, případných difuzérech. Nikdy jsem neměl problém s tím, že bych zde narazil na horní hranici blesku.
    Abych byl exaktnější, všechno toto si můžete vypočítat pomocí směrného čísla blesku a odhadem, kolik světla pohltí difuzér a případný odraz:
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Sm%C4%9Brn%C3%A9_%C4%8D%C3%ADslo

  • bosonozka
    bosonozka
    Autor
    15.11.2018 12:46

    Děkuji za ujasnění, ještě se posnažím s trvalými světly, co už mám doma,.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    15.11.2018 23:01
    Reaguje na bosonozka 15.11.2018 12:46:

    "Děkuji za ujasnění, ještě se posnažím s trvalými světly, co už mám doma,...." - zobrazit celý komentář

    Taky bych to ještě zkusil s trvalými světly. Přemýšlel jsem ještě nad vaší situací a napadlo mě, že by ještě hodně prostoru k zlepšení mohlo být v postprodukci. Zkuste klidně i experimentovat a třeba se otevře nová cesta k fotografiím, které se vám budou více líbit.

  • pianko
    pianko
    26.02.2020 18:41

    Dobrý večer, já fotografuji i větší "jídelní" plochy typu rautů a podobně se dvěma bateriovými záblesky a s kulovými difuzéry. Případně si někde dosvětlím odrazkou. Co se týká menších ploch, vystačím si s jedním zábleskem o výkonu 600 wattsekund. Díval jsem se, co má v nabídce Photon, který používám a doporučil bych asi něco takového: https://www.photoneurope.cz/photon-europe-master-kit-basic-pro-300ws/sestava-zableskovych-svetel-master-kit-basic-300-300/

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Přiložené fotografie u diskuse

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse