-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
"Aha. Takže když teď poslední vložená fotka vajec v přiloženém exifu má..." - zobrazit celý komentář
Nerozumím otázce ...co se týká "vajec", nemyslím, že jsem fotku pochválil (nic by na tom neměnilo ani jiné ohnisko)
"Nerozumím otázce ...co se týká "vajec", nemyslím, že jsem fotku pochválil ..." - zobrazit celý komentář
Jojo, na zvíře si musíme počkat než se vylíhne, a ohnisko píšeš že taky nevadí. Teda vadilo ti jen u toho holuba, i když tam je to vlastně focené na 28 mm. Kdybych odstranila exit, bylo by tam datum vzniku včerejší, a milimetry bys neodhadl ani ty, nebo ano? :-)
Mimochodem, proto jsem se tady na tohle všechno ptala v mém úvodním dotazu... jak přísně se tohle bude posuzovat, nebo jestli vůbec...
"Jojo, na zvíře si musíme počkat než se vylíhne, a ohnisko píšeš že taky..." - zobrazit celý komentář
...a já ti celou dobu odpovídám. Jenže ty slyšet nechceš. :-) Tak znova, polopatě. Nejde vůbec o konkrétní ohnisko, ale typ fotografie. Kterou ostatně dlouhým sklem a s nízkou clonou ani vyfotit nejde. Co se týká vajec, ani sis nepřečetla, co jsem psal. A nakonec. Docela mě tady na lidech mrzí, že se furt ohání někým jiným, místo aby si dali práci se svým výtvorem, nebo napsali připomínky do komentářů ke konkrétním fotkám, místo do fóra
"Jojo, na zvíře si musíme počkat než se vylíhne, a ohnisko píšeš že taky..." - zobrazit celý komentář
O co s celým "širokoůhlým" sklem jde, dostat se do děje. Měnit perspektivu. Dostat se tak blízko, až z fotky cítíš majestátnost zvířete, klovanec do objektivu, podvědomě uhýbáš při pocitu, že by ti půltunové zvíře šláplo na nohu, uskakuješ před tesáky ...nevím, jestli chápeš. Nic z toho nedokážeš focením z dálky. Proto je potřeba sklo, kam se to všechno vleze a konkrétní ohnisko se už přizpůsobuje danému místu, velikosti zvířete, vzdálenosti, jako i použitému snímacímu čipu (co je širokoůhlé na jednom, je dlouhý na jiným)...
"O co s celým "širokoůhlým" sklem jde, dostat se do děje. Měnit perspektivu...." - zobrazit celý komentář
No dík moc, tak to je super... škoda že jsem vyplýtvala dva pokusy... teď mám už jenom jeden poslední, budu přemýšlet, díky...
"No dík moc, tak to je super... škoda že jsem vyplýtvala dva pokusy... teď..." - zobrazit celý komentář
KIV, taky jsem v tom neměla dlouho jasno, hodně mě pomohl tenhle odkaz.
http://www.fotoroman.cz/tech2/persp3_zduraznena.htm
V článku k soutěži se píše o focení wildlife, vyfotit něco takhle zblízka v přírodě bude asi těžké, ale za pokus to stojí. Třeba bude stačit i něco z hmyzí říše, nevím, zatím taky nic nemám, takže přeji tobě, sobě a všem ostatním hlavně pěkné světlo.. ;-)
Mimochodem fotografování širokým sklem rozhodně poznáš i bez exifu: https://cz.pinterest.com/pin/502855114640070260/ https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&channel=crow&tbm=isch&q=wide+photo&chips=q:wide+photo,online_chips:photography&sa=X&ved=0ahUKEwjWkZ2rtpXiAhWuyoUKHR2XBcQQ4lYILygI&biw=1920&bih=966&dpr=1#imgrc=TZnCNkYzahqihM:
"Kolega mimozemšťan je měkkota, který ti odsouhlasí všechno, ale fotografie..." - zobrazit celý komentář
Ano domáce zvieratká do zadania nespadajú.:-)
"KIV, taky jsem v tom neměla dlouho jasno, hodně mě pomohl tenhle odkaz...." - zobrazit celý komentář
Zas tak úplně hloupá nejsem. Jen jsem tu položila konkrétní otázky, a to před dvanácti dny, ne proto že bych nevěděla co je širokáč, ale proto, že mi nebylo jasné co se žádá, a jak přísně se budou posuzovat ty milimetry, a jestli se musí připojit x-if.
V tom článku co na něj dáváš odkaz se píše:
"Použijte širokoúhlý objektiv cca 24 až 30 mm.."
Fajn. Tak jsem teda vložila fotku s ním na Canonu 40D.
A Roman mi napsal, že je to focené na 50mm. No, ne tedy úplně, protože 28x1.6 je jenom 45mm, ale i tak...
A tys mi napsala, že nemám tahat věci ze šuplíku. (To že jsem vytáhla šuplík a že ten širokáč už roky nemám, to se soutěží nemá co dělat.) Ale nikde v zadání nebylo ani nic že se nesmí použít archiv, a jednou Roman napíše že na přesných mm nezáleží a podruhé tu 28-ku vytkne...
Proto jsem se ptala hned první den soutěže, a prosila jsem o ujasnění. A že nejsem sama kdo si s tím nevěděl rady, o tom svědčí vložené fotky.
No nic...
"Ano domáce zvieratká do zadania nespadajú.:-)..." - zobrazit celý komentář
Jasně, lva v přirozeném prostředí na 17 mm...
O něco podobného se tuším pokoušel Jacques Cousteau v moři v den kdy ho ten rejnok probodl, ne?
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).