-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
3
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Zdravím.
Rád bych konečně zakoupil, nějaký lepší foťák. Do teď, jsem fotil pouze mobilem, mám Huawei Mate 20 Pro, což dělá celkem slušné fotky. A starším foťákem Panasonic. Ale rád bych přesedlal na nějaký lepší stroj.
Mám maličkou dcerku, takže hodně budu fotit jí. Ať doma nebo venku.
Jezdíme často na výlety, takže příroda, nějaké památky atd.
No a mojí vášní, jsou vláčky. Takže občas jdu fotit mašiny někam k trati nebo na nádraží.
Takže i to bych rád, zhodnotil do jednoho. Fotím na nástupištích na nádražích, ale i venku někde u pole vedle trati. Takže někdy se povede krásný sluneční den, ale někdy jsou světelné podmínky prostě na nic.
Na natáčení videa používám kameru GoPro, takže o natáčení mi moc nejde. Spíše se mi jedná o focení.
Proč se sem obracím? Netuším, co by pro mě bylo lepší. Zda nějaká zrdcadlovka nebo bezzrdcadlovka. Trochu jsem projížděl net a docela mi do oka padli tyto stroje.:
Canon EOS 4000D + objektivy
https://bit.ly/2xoV1TV
Nikon D3500 + objektivy
https://bit.ly/2WKaxEE
Olympus OM-D E-M10 Mark II + objektivy
https://bit.ly/3br5EEr
Panasonic Lumix DMC-G7 + objektivy
https://bit.ly/2WMBeIG
Tyto stroje mě celkem zaujali. Dal jsem si limit cca do 15-16 tisíc, víc, do toho investovat nechci.. Případně, zda by se našla nějaká alternativa mezi bazarovými stroji.
Případně Vaše doporučení? Třeba tělo + nějaký objektiv?
Napadlo mě, se mrknout i na bazar, ale starší modely nemám nějak pročtené, takže i v tomto případě bych byl rád za případné doporučení.
Jak jsem psal výše, budu fotit vše od výletů, dcerku a ty vláčky. Ty jak v dobrém světle někde venku (je občas potřeba i nějaký zoom) nebo někde v muzeu či na nádraží.
Díky za odpovědi..
"Zdravím. Rád bych konečně zakoupil, nějaký lepší foťák. Do teď, jsem fotil..." - zobrazit celý komentář
Rozumím ti, na co se ptáš, ale bojím se, že mojí odpovědí budeš dost zklamanej. Jednak nejsi první, kdo tady požaduje stejnou radu (proto doporučuju přešíst si spoustu obdobných témat ve fóru a hlavně pak reakcí na ně a té smršti protichůdných rad), a pak tvůj požadavek zní dost nereálně. Něco jako: Chtěl bych nový auto. Mělo by mít výkonej motor, abych si mohl zařádit a uvést i spoustu nákladu. Mít malou spotřebu, hodně místa pro sedmičlenou rodinu, kufr, kam dám i kočárek. Mělo by vypadat hezky a aby to stálo do dvou set tisíc. Asi chápeš, co tím říkám. Takže k věci. I když vybrané stroje nefotí zle a stejně tak neuděláš chybu s jakýmkoli novodobým strojem, setové objektivy ti určitě vyhovovat nabudou a dalším nákupem se dostaneš daleko za svou hranici. A to mi věř. Jednak nejsou dost široký pro focení zblízka, v místnostech a podobně, ale ani dost dlouhý na focení z dálky, jako jsou hlavně málo světelné, čímž nedostaneš "očekávanou hloubku ostrosti", ani možnost fotit za nízké hladiny osvětlení. Běžná cena každého dalšího, "normálního" a slušnějšího objektivu bude dalších 10-20 tisíc. A to jen jednoho, který ti taky bude vyhovovat pouze pro určité fotografické téma. Příslušenství, o kterém nemáš páru ani raděj nepočítám (od baterky, přes blesk, stativ k filtrů a podobně) Jestli ti můžu jako začátečníkovi poradit, kup si něco staršího za pár korun. Službu to odvede podobnou, nebude to tolik stát a pak ani mrzet, když se nesplní očekávání, ale taky budeš přikupovat postupně a jen to, co potřebuješ. Tj nejdřív tělo s nejvhodnějším a slušným objektivem (není špatný si pučit na ošahání něco, co mají už známí a kamarádi, abys měl představu, jakej rozdíl je fotit zrcadlovkou a kompaktem či mobilem. A že to rozdíl je) Objektiv vhodného rozsahu. K tomu doporučuju prohlídnout si, cos donedávna fotil a jaký jsi používal nejčastěší ohnisko (dá se přečíst z fotky ve formě EXIF. Je nutno přepočítat na kinofilm, v kterých bude údaj i na budoucích objektivech) a podle toho vybrat. Pokud jsi čekal odpověď kup si to, nebo to, je to prostě otázka preferencí. Takhle to prostě nefunguje. Každej má jiný potřeby, preferuje jinou velikost, váhu, cenu, kvalitu, výdrž,každopádně ti patnáct tisíc při nákupu nové zrcadlovky, ne tak bezzrcadlovky stačit nebude, i když si myslíš, že ano. Jen jsem tě chtěl postavit před skutečnost a předejít zklamání a vyhozeným penězům.
PS: Vhodné jsou bazary přímo fotografických portálů, než nějakej s bazar a podobně. Např: https://www.paladix.cz/bazar/ Stačí si vybrat a jak se dívám, najdou se i celé sety vybavení, sice starších, ale pořád velice slušných strojů, které pořád násobně předčí nějaké telefony a kompakty (často i dnešní amatérské zrcadlovky)
Nejsem žádný fanoušek focení mobilem, ale když budu upřímný, tak levná (bez)zrcadlovka se setovým objektivem na automatické nastavení nebude v 90 % případů fotit lépe než ten mobil, naopak s tím budou mnohem větší starosti - kupa čudlíků a složité přetahování fotek do počítače. Výhoda v pokročilých strojích není, že to hned bude dělat lepší fotky než mobil, ale že to má více možností, které když se fotograf naučí používat, tak potom to fotí lépe.
Pokud se focení budete chtít věnovat, potom do toho půjde více než 15 tisíc. Pokud do toho půjdete, taky bych doporučil bazar. Ze zrcadlovek bych z Nikonů doporučil D7100 nebo D7200, z Canonů potom asi 70D, z bezzrcadlovek bych volil asi Sony a řadu A6xxx (ale klidně se dívejte i po Olympusu či Fuji) a k tomu setový objektiv s větším rozsahem ohnisek (něco jako 18-105/135/200 mm).
Počítejte ale, že to bude dlouhá cesta a pokud se tomu budete věnovat, přijdou další objektivy, další příslušenství a u koupě těla a objektivu to neskončí.
A ještě jedna nepříjemná pravda, pokud člověk neví, který foťák by mu více vyhovoval, potom je jedno, který nakonec vybere, protože rozdíly nepozná :-) Tedy někdy je vhodné vše řádně pochopit a nákup odložit, nebo prostě vzít první rozumnou nabídku a postupně se učit.
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).