Použití redukce k neorigin.objektivům a nastavení ohniskové vzdálenosti.

• PetrHofi
    PetrHofi
    Autor
    21.05.2020 18:05

Po nasazení neoriginálního objektivu ( Nikkor 50mm f/1,8 ) s redukcí ( která ale nepřenáší žádné informace ) na tělo Panasonic Lumix GX8 se mě fotoaparát ptá na aktuální nastavení ohniskové vzdálenosti. Mám zadat 50 mm, jak je uvedeno na objektivu, nebo se nějak přičítá i délka tubusu redukce, která je cca 20 mm ? Použitím redukce se přeci zvětší ohnisková vzdálenost právě o délku té redukce. A mám ještě zoom 60-300 mm, to budu muset při zoomování pořád na disleji ručně měnit aktuální ohniskovou vzdálenost ? A co se stane, když ji měnit nebudu, jaký to bude mít vliv na kvalitu snímků ?

• E.B.E
    E.B.E
    22.05.2020 13:28
    Reaguje na PetrHofi 21.05.2020 18:05:

"Po nasazení neoriginálního objektivu ( Nikkor 50mm f/1,8 ) s redukcí (..." - zobrazit celý komentář

Bohužel každá podobná akce s neoriginálním příslušenstvím sebou přináší problémy. Ale zadání ohniskové vzdálenosti není pro funkci fotografování nijak důležité a nepřináší obyčejně problémy týkající se "fotografické kvality". Pokud pomineme kvalitu samotné redukce, příp. objektivu. Fotoaparát chce znát ohniskovou vzdálenost především pro funkci stabilizace objektivu a není nijak kritická. Tj i u zoomu stačí zadat číslo někde uprostřed rozsahu. Samozřejmě ale fotoaparát díky nedostatku informací nebude podporovat všechny funkce a způsoby měření. Většinou funguje jen bodové ostření a středové, průměrové měření expozice.Mimo jiné nebude souhlasit exif. Což ale nemusí někomu nijak vadit.

• PetrHofi
    PetrHofi
    Autor
    22.05.2020 16:13

Tak to je v pohodě. Zbyly mi z dřívější doby ( kdy jsem ještě fotil na kinofilm ) dva skvělé objektivy Nikkor a kdybych je teď chtěl prodat, dostal bych za ně sotva zlomek pořizovací ceny. Redukce samotná stála na Ebay 20 Liber a je velmi precizně provedená. I když je s tím práce méně pohotová a přináší určitá omezení ( manuální ostření a focení pouze v režimu A ) tak při focení portrétů, makrofotografie i detailů vzdálených objektů jsou výsledky velmi uspokolivé. Na běžné focení používám orig.objektivy Lumix, ale bylo mi líto zbavovat se bez užitku těch dvou Nikkorů.
    Tolik k tématu. A děkuji za odpověď.

• E.B.E
    E.B.E
    22.05.2020 17:07
    Reaguje na PetrHofi 22.05.2020 16:13:

"Tak to je v pohodě. Zbyly mi z dřívější doby ( kdy jsem ještě fotil na..." - zobrazit celý komentář

To samozřejmně chápu a taky používám manuální skla. A rád. Jen můžeš být rád, že foťák funguje. Spousta jiných značek a modelů "bez objektivu", tj bez elektroniky v něm, nebo redukci nedovolí ani cvaknout. Navíc mají místo čipu stabilizované objektivy. Takže se jich v takovém případě nějaké zadávání ohniskové vzdálenosti vlastně ani netýká :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse