-
Diskuse ke galeriím |
16
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
9
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
5
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Absence Pelengu je mi naprosto srozumitelná. Obě ty šupiny jsou totiž o třídu jinde, s kvalitou poctivé běloruské kovařiny Pelengu se nemohou měřit, s délkou ohniště taky ne, co by Peleng mezi tou chátrou hledal?
JH:
pri reportazi je to takove pohotovejsi ( za cenu toho divnyho zkesleni ). stacilo se zamyslet...
no report s šupinou.... snad učelové použití na sport s přivřeným okem v jistých případech pochopím =)
Vybavuju si jen malo fotek s pouzitim FE obj. co se mi libily napr. M. Wagnera lovci velryb.
...sport se pomoci FE foti a je to efektni ... no
na nejaky jakoze kreativni blbnuti taky dobry,ale pak nevidim nedostatek v tom mit moznost odzumovat na ohn. 17 :).
Pro doplneni - tim ohniskem 17, podivnym zkreslenim a moznosti zaostrit na 6 cm , vznika dost bizardni makro...
konečně zajímavé téma!
i když jsem to nečetl, neb taková těla, co se ně dávají tahle skla nepoužívám
pekny test. Jen Bych videl jeste porovnani s pelengem nebo sigmou 8mm + pentax Da 10-17 (tokina).Doufam, ze do budoucna tu nejaky takovy kvalitni testik vznikne. :)
Mám dojem, že existuje i sigma 8mm, je to tak?
Byl jsem teď nějakou dobu bez přístupu k internetu, takže se omlouvám za docela pozdní odpověď. Takže pěkně za sebou:
Add verdikt: Zdůraznil bych v něm slovo "osobně". Každý používá objektivy trochu jiným způsobem - včetně mě. Někdo požaduje od skla "to", jiný "ono". Konečný verdikt v tomto případě vzniknul tak, že jsem si dal dohromady všechny testovací snímky, které jsem Nikkorem i Sigmou vyfotil a porovnal jsem si počet snímků, kde byl lepší Nikkor nebo Sigma a kde nebyl výrazný rozdíl. Ale v žádném případě to není dogma! To by se test mohl skládat jen z této věty. Proto také nejsem příznivcem krátkých recenzí s nějakým výsledkem v procentech, hvězdičkách nebo bodech na konci. Upřímně jsem rád, že se v komentářích objeví i jiné názory!
Add Peleng a další skla: Do testu nebyly tyto objektivy z několika důvodů. Tím prvním je, že jde o kinofilmová skla, tudíž by se porovnávaly "jablka" a "hrušky". Pokud jde o Tokinu AF 10-17/3,5-4,5 DX, dobře jsem věděl o její existenci, ale není pochyb že jde o úplně jinou třídu objektivu - s proměnlivou ohniskovou vzdáleností. A srovnávat "zoom" s "pevným ohništěm" je dle mého názoru dosti neobjektivní. Druhým důvodem je organizace testů. Sehnat ve stejnou dobu pro tak podrobný test (doba trvání cca 3 týdny) dva objektivy už není snadné - natož tři a více.
Výborný srovnávací test, poctivá práce! Díky.
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).