Test fotoaparátu Nikon D90

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    07.11.2008 10:41

Kajfik: Cituji primo tebe o par radku vys : "Fotak je maly a ve velke ruce zkratka tlacitka nejsou tam kde maji byt." ;o)

• Petr Luňák
    Petr Luňák
    07.11.2008 23:34

Jakkoli je display uzasnej diky rozliseni a velikosti, tak jsem zjistil nepeknou vec a sice ze ma tendenci fotky prisaturovavat a jakoby i lehce prikontrastnovat, nez jake ve skutecnosti(po zobrazeni na monitoru) jsou://

• Fotograf 59
    Fotograf 59
    08.11.2008 09:22

Petr Luňák: a nestačí si pohrát s jasem? Ale třeba D80 zase podle mě fotky podexponovávala.
    A neví někdo kolik tyhle displeje umí zobrazit barev? Nikde jsem to nevyčetl.

• Petr Luňák
    Petr Luňák
    08.11.2008 14:25

Bohuzel nestaci, zkousel jsem.U D50 jsem mel jas permanentne do -1, tam se jevily fotky preexponovane, tady ale korekce jasu nepomaha, pomohla by polozka kontrast, ta ale chybi.

• Vladimír Pavlík
    Vladimír Pavlík
    09.11.2008 01:00

Vidím, že je zde mnoho povyku pro nic. Co se týče šumu,pokud bychom srovnávali surová data, tak 12 MPx musí být na tom lépe jak 15MPx. U D300, která má stejný čip se začíná softwarově odšumovat nad 800 ISO.
    Jak je to s 50C nevím, ale vše kolem šumu na vysokých ISO je věc procesoru foťáku. Kam až běh za MPx dojde a způsob následného odšumu, jakož i automatické vyrovnávání objektivových vad, doostřování, parciální změny kontrastu atd,atd. U zrcadel toto zatím není kritické. U malinkých kompaktů již ano.
    Tam už pak hlavně nekreslí světlo procházející sklem, ale spíše "malovací procesor"!!! Snad tento způsob zrcadlovky mine!

• Petr Luňák
    Petr Luňák
    09.11.2008 16:40

Me se zda, ze uz to postihlo prave i zrcadlovky.Staci se podivat na RAW z D300/D90 a je jasne, ze to automaticky patla sum uz na snimaci, laicky receno.Kdyz se podivam na RAW z D50, tak je sum absolutne nedotceny, obraz je na iso1600 sice zrnity, ale zrno je ciste, kresba nedotcena, neni to takova patlanina jako leze z novych cmosu.Timto u me prestal byt format RAW vyhodou, protoze jpeg je(NR:off) co se kresby a "zrna" tyce plne srovnatelny s rawem, bohuzel!

• Fotograf 59
    Fotograf 59
    09.11.2008 18:42

Tak jsem ted ze zajimavosti porovnaval digitalni sum u D90 a 50D (na fotkach kostela pri 3200 a 6400 ISO) a prijdou mi stejne vyrovnane. Akorat Canon ma fotky svetlejsi, takze sum je o trochu mene videt.

• Fotograf 59
    Fotograf 59
    09.11.2008 18:44

A kresba u Nikonu znatelne vyssi (napr. u leveho vchodu)

• Vladimír Pavlík
    Vladimír Pavlík
    09.11.2008 19:50

No ono u Nikonu působí i v RAWu (NEFu) jakési odbarvování zrna, které je tam již primárně vygenerované. On totiž CMOS čip má barevnější šum jak šum z CCD čipu, i když tento o něco více šumí. Protože u CCD se jim nedařilo při odšumění konkurovat CMOSům, přechází všichni při honbě za nízkým šumem a potažmo za vysokým ISO na CMOS čipy.
    Mám z té budocnosti jisté obavy, kam to povede.

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    09.11.2008 20:39

Rybrcoul: Na CMOS vsichni prechazeji predevsim proto, ze vyroba CMOSu je mnohonasobne levnejsi, nez CCD .... ;o)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse