-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
8
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Kajfik: Cituji primo tebe o par radku vys : "Fotak je maly a ve velke ruce zkratka tlacitka nejsou tam kde maji byt." ;o)
Jakkoli je display uzasnej diky rozliseni a velikosti, tak jsem zjistil nepeknou vec a sice ze ma tendenci fotky prisaturovavat a jakoby i lehce prikontrastnovat, nez jake ve skutecnosti(po zobrazeni na monitoru) jsou://
Petr Luňák: a nestačí si pohrát s jasem? Ale třeba D80 zase podle mě fotky podexponovávala.
A neví někdo kolik tyhle displeje umí zobrazit barev? Nikde jsem to nevyčetl.
Bohuzel nestaci, zkousel jsem.U D50 jsem mel jas permanentne do -1, tam se jevily fotky preexponovane, tady ale korekce jasu nepomaha, pomohla by polozka kontrast, ta ale chybi.
Vidím, že je zde mnoho povyku pro nic. Co se týče šumu,pokud bychom srovnávali surová data, tak 12 MPx musí být na tom lépe jak 15MPx. U D300, která má stejný čip se začíná softwarově odšumovat nad 800 ISO.
Jak je to s 50C nevím, ale vše kolem šumu na vysokých ISO je věc procesoru foťáku. Kam až běh za MPx dojde a způsob následného odšumu, jakož i automatické vyrovnávání objektivových vad, doostřování, parciální změny kontrastu atd,atd. U zrcadel toto zatím není kritické. U malinkých kompaktů již ano.
Tam už pak hlavně nekreslí světlo procházející sklem, ale spíše "malovací procesor"!!! Snad tento způsob zrcadlovky mine!
Me se zda, ze uz to postihlo prave i zrcadlovky.Staci se podivat na RAW z D300/D90 a je jasne, ze to automaticky patla sum uz na snimaci, laicky receno.Kdyz se podivam na RAW z D50, tak je sum absolutne nedotceny, obraz je na iso1600 sice zrnity, ale zrno je ciste, kresba nedotcena, neni to takova patlanina jako leze z novych cmosu.Timto u me prestal byt format RAW vyhodou, protoze jpeg je(NR:off) co se kresby a "zrna" tyce plne srovnatelny s rawem, bohuzel!
Tak jsem ted ze zajimavosti porovnaval digitalni sum u D90 a 50D (na fotkach kostela pri 3200 a 6400 ISO) a prijdou mi stejne vyrovnane. Akorat Canon ma fotky svetlejsi, takze sum je o trochu mene videt.
A kresba u Nikonu znatelne vyssi (napr. u leveho vchodu)
No ono u Nikonu působí i v RAWu (NEFu) jakési odbarvování zrna, které je tam již primárně vygenerované. On totiž CMOS čip má barevnější šum jak šum z CCD čipu, i když tento o něco více šumí. Protože u CCD se jim nedařilo při odšumění konkurovat CMOSům, přechází všichni při honbě za nízkým šumem a potažmo za vysokým ISO na CMOS čipy.
Mám z té budocnosti jisté obavy, kam to povede.
Rybrcoul: Na CMOS vsichni prechazeji predevsim proto, ze vyroba CMOSu je mnohonasobne levnejsi, nez CCD .... ;o)
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).