• Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    15.01.2009 18:32

Radku, berte to jako cestopis s fotkama. Ne jako extra fotky s popiskem a hned vam to bude vychazet lepe. Navic nikdo nerika, ze pro tento clanek vybral autor ty nejlepsi fotky co ma. Ja mam presne takove (i kdyz si nejsem jisty ze bych neskocil z mostu kvuli tem ocim) a kdybych byl pozadan tak je k cestopisnymu clanku take vrznu a to jsem soudny a poznam dobre fotky. Z takove expedice bych mel dobre tak dve a nejsem si uplne jisty ze bych je zverejnoval. Jinak me pripada ze bojujete zcela ztraceny boj, slunickovi lide bez spetky soudnosti maji tisicinasobnou presilu. Je smutne ze nepomohl ani link na dobrou fotku. Dobrou fotkou nemyslim ty co se mi lidi, ale dobrou fotku.

• Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    15.01.2009 18:34

Jeste k tem ocim - bych se chtel zeptat autora zdali tam nebylo trvale vice fotografu, presne to je podle me duvod toho problemu. Vypada to pak jako snimek z cestovatelskeho fotoworkshopu. Alepon takovou mam ja zkusenost (a staci 2 fotografove, nemusi jich byt ani vic).

• Renka
    Renka
    15.01.2009 21:36

Waltře, Co pomůže? Pomúže říct"tyhle fotky jsou normální fotky s normální výpovědní hodnotou. Ne, nemá cenu plácat po rameni, trocha ironie by snad byla na místě, pokud je autor prosazoval do National Geographic, ale to tu fakt nevidím. Chce nás Radek Burda svým rejpáním ochránit před úpadkem vkusu? Že by nevěřil, že máme vlastní úsudek? Věcný komentář k fotkám beru, ale ne rejpání a shazování.
    Váš komentář Waltře autorovi pomoci může.A mně zase pomohou i tyhle fotky normální, protože jsem v tom místě nebyla a asi ani nebudu čili info na lepší úrovni než ona paní Konopásková. Když budou i lepší, ocením to taky.

• Radek Burda
    Radek Burda
    16.01.2009 00:07

Reno, proste si stale nerozumime. Reknete mi proboha co vam pomuze obrazek ze zabijacky, kterou lze spatrit po cele morave.. reknete mi, co vam pomuze a jakou emoci vam prinese chlap na koni / chlap se sudem / baba v dizi... Ze v karabachu maji kone? Ze deti nosi kalhoty?

snad jeste jakztakz lze prijmout nektere nemocnicni.. jsou sice vzate z uctive dalky, ale jistou, malou emoci nesou.

Jinak mate pravdu: existuje moznost jak udat i spatne fotky.. kdyz mate k tomu silny pribeh. Klasickym prikladem je pan Sladky a jeho Iran.. jeho pribehy jsou nesmirne poutave a tak mu clovek vlastne odpusti ty tragicke fotky a dela, jako by nebyly... ale opakuji: MUSI tam byt silny pribeh.

Tohle je vypravenka. Vypravenka o tom, jak jsem si za velky penize koupil s cestovkou vylet do ZOO na opice do Karabachu a jak jsem tam ty opice nakonec i nafotil. A navic jeste navrch privezl levharta a uzovku. Hloupy vylet hloupe a nafoukane odvypraveny z pohledu jdouciho dzipu. Jeste ze jste tam ty opice nestrileli, ale jen fotili.

Slaboucka slohova prace bez ladu a skladu a bez napadu. Jako ty fotky. Verte mi, ze za takovou praci bych vykrakal sve dceri vlasy uz v pate tride.

• Radek Burda
    Radek Burda
    16.01.2009 00:07

Proboha..... Pribeh! Pribeh! Pribeh!
    Napad! Napad! Napad!

a nebo at si to autor pise a foti do sveho denicku.
    ale ne verejne.

Vite, mne ani nevadi, ze je to spatne. Mne ale vadi, ze tim, ze to tu bylo otisteno, to dava dalsim spatnym a neinvencnim autorum kridla k tomu, aby zaplavovali svet svymi grafomanskymi a fotografickymi paskvily.. spisknuti prumernych a podprumernych... umeni televiznich novaku... vtipy Zuzany Bubilkove.... s drzym celem, ze takhle si to preji masy.... protoze se nikdo neozve a protoze prumerni placanim dlani prehlusi ty nadane.. jako byl ten muj priklad toho Inda.. dokazete VUBEC pochopit, jak mu asi (tomu Indovi) je, kdyz JE NUCEN koukat na tyhle kraviny a neustale se ptat, proc jeho fotky nemaji odezvu? To je opravdu tak spatny?

Ne... jen se ve svete rozlezaji a ucpavaji vsechny diry ti, kteri "jsou sikovnejsi" nebo maji "vic kamaradicku" ci "vic penez".

• Josef Peterka
    Josef Peterka
    16.01.2009 09:01

Děkuji všem, kteří se vyjádřili k mé reportáži z NK.
    Je mi líto, že tato reportáž vyvolala tak silné až agresivní reakce p. Burdy.(Konopásková, bůh, slaboduchá slohová práce,víc peněz, víc kamarádů,tyhle krámy).
    Je pravda, že u nás jsou všude zabijačky, ale tak drastickou zabijačku jsem neviděl a je škoda, že to fotky nevyjadřují.
    Reportáží jsem se chtěl podělit svými zážitky a přiblížit tuto vzdálenou krajinu těm, kteří se do těchto končin nedostanou a nebo nemohou vůbec dostat.
    A na vysvětlenou: Zájezdu se zúčastnolo asi 12 fotografů amaterů a profesionálů. Z této cesty vznikla kniha, kde jsou uveřejněny nejlepší fot. účastníků.
    Podle mého názoru mám z tohoto zájezdu asi 2-3 fotky,
    které jsou uveřejněné v této knize o Arm.Víc se mi jich nepodařilo.
    Ještě k těm očím. Když vypadne z autobusi 12 fot.ověšených přístroji a obklíčí ty nejlepší objekty,
    chtějte, aby se na vás někdo koukal. Zvlášť, když v jedné vzdálené vesvici neviděli cizince 50 let.
    Přeji všem příjemný den a dobrou náladu.

• Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    17.01.2009 00:14

Jsem trosku rad, ze poznam fotku z workshopu. Myslim si, ze reagujete spis na formu jakou to R.B podava nez na obsah, stejne jako ostatni.
    Pro RB: Pripada me ze jste pristal na planete vcera. Ind nema odezvu protoze nedela PR. PR muze delat kazdy kdo chce a ma kachni zaludek. Vystavu muze udelat kazdy, i Richard Muller ktery vystavuje fotky, ktere vypadaji jako z prumyslove kamery na krizovatce. Drtiva vetsina lidi neumi fotit, to neni remeslo, to musi byt zhury dano, jako kdyz chcete byt operni zpevak. Fotit ale muze kazdy pro radost a kdyz kolem sebe zacne vyrit prach, je uspesny. Me pripada JP uplne normalni fotograf, ktery nema shury dano, bavi ho to a rad se podeli o zazitky. Delam to taky tak a zaroven si uvedomuji ze taky nemam shury dano a dobry snimek je vzdy "porod". Nemam ani 10 fotek s kterymi bych byl maximalne spokojen.
    Navic nevim jak si to predstavujete? Copak muzou 4 fotoservery co jsou v CZ vydavat opakovane clanky od autoru jako je treba ten Ind? To je absolutne neralne a to ne kvuli tomu ze je to cizinec, ale tito lidi nebudou spolupracovat, proste to nedomluvite. Na Flickru a dalsich server jsem videl mozna 20-30 lidi jako je ten Ind, v Cz jsem ale nikdy nevidel clanek kde by nejaky takovy autor publikoval. Situace je bohudik takova, ze fototechnika je ve stavu kdy se dostava do rukou lidem, kteri si na to driv nedosahli, takze ani nemohli prijit na to, ze jim to "jde". Kdyby se ten Ind narodil pred padesati lety, asi by nikdy nefotil. Takto ma lepsi fotky nez jsem videl v kterekoli knize nebo kterekoli vystave v CZ. Je lepsi nez Cudlin i Koudelka. Toto uz je ale subjektivni, narozdil od nazoru ze ten clovek umi fotit, coz je dle me objektivni nazor.

• Radek Burda
    Radek Burda
    17.01.2009 11:33

Prave ze to neni o PR.
    PR maji ti, kdo jsou "zajimavi".

Tj. maji velky kozy. Nebo tatinka disidenta. Nebo masovyho vraha. Nebo zpivali v cele rodine, pripadne byli zavreni 186 hodin v akvariu a curali do kyble.

Nebo maj ty zkurveny penize jako Kokta Mekta a poplatej si to...

Ale ten Indijan nema nic z toho. Ma jen skvele fotky a je

1. takovych desetitisice (bohuzel) a potreba jen stovky
    2. a mainstreem chce chleb a hry.. ne dobre fotky.. a tleska i Konopaskovejm, kdyz maj velky kozy.

Takze mozna je Peterka logicky dobrej fotograf.
    (ja jen proc se nejakej debil mazal se Sixtinskou kapli kvuli nejaky posahany budoucnosti, kdyz se klidne mohl dobre zivit portrety slechticu s jejich UUUUZASNYMI pejsky!)

• Renka
    Renka
    17.01.2009 13:25

Sice už se to prakticky netýká Peterkova cestopisu, ale neodpustím si pokračování.
    1/ Radku, dík za link na stránku Sohrab Hura fotografie. Jsou úžasné.
    2/ Waltře, dík za rozumný přístup, myslím , že se všichni ohrazují hlavně proti formě kritiky. Sama si říkám, že svého syna nad průměrnou slohovkou nebudu krákat za vlasy ale řeknu mu, "Máš na lepší, zkus přidat!"
    A pro zajímavost k Indovi Sohrabu Hurovi *1981, není to žádný nepochopený kluk z daleka, je vysoce vzdělaný člověk místní a zasvěcený s uceleným názorem, který vystavuje , pokud mohu posoudit, i na významných místech. K nám se určitě taky dostane, to je jen otázka času. Komu nevadí angličtina, koukněte třeba na
    http://thetravelphotographer.blogspot.com/2007/09/incredible-india-sohrab-hura.html
    nebo stačí zagooglovat na jmeno sohrab hura
    Já se o jeho budoucnost nebojím.
    No, ale taky nevidím důvod, proč bych neměla fotit, když Koudelka už to nafotil líp.
    Kterýsi moudrý člověk říkal, že není důležitý cíl, ale ta cesta.
    Dobré světlo a dobrou náladu všem

• Zuzana Velhartická
    Zuzana Velhartická
    17.01.2009 13:55

Pročetla jsem si rozhovor s p.Peterkou, Karabach I. i Karabach II., prohlédla jsem si fotografie a měla jsem možnost nahlédnout i do knihy, která vzešla z putování po této oblasti. Je to poutavé, drsné, člověka mrazí, když vidí jak ještě lidé žijí. Fotografie vypovídají o tamním prostředí a lidech, o primitivních podmínkách, ve kterých žijí.
    Nehledám v nich, jestli jsou hezké nebo nehezké, ony ani nemohou být „hezké“, protože jsou odkud jsou. Jsou prostě vypovídající.
    Obdivuji elán, vitalitu, optimismus a energii pana P. Nejsem odborník, jsem divák a čtenář.
    „Slunečnice" pana P.je prostě nádherná. Tak ji vnímám .
    Pročetla jsem si i komentáře…, některé nechápu. Pan Burda je velký pesimista a kritik, asi se někde zabrzdil. Neuvědomuje si, že „zapálenci“ provozují své záliby jakéhokoliv druhu třeba jen pro radost sobě, a tu radost chtějí předat i druhým. Že se p.Burdovi zveřejněné fotky nelíbí??? To je jeho problém, ale proč svůj názor vnucuje druhým?
    Pane Burdo, Vy neumíte ani ocenit snahu, jste asi věčně nespokojený člověk, protože jen remcáte, remcáte a kritizujete. Dívala jsem se i na Vaše fotografie…nebudu a nechci je komentovat. Bylo by to zbytečné hrocení.
    Doufám a věřím, že pan Peterka se nenechá otrávit, přeju mu hlavně zdraví, plno elánu k dalším cestám, k dalším fotografiím a souhlasím, že „rok výroby 43“ je skutečně jen číslo.
    A na B. se vykašlete, ono mu to totiž dělá dobře.
    Z.V.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse