Pentax 645 N vs. Canon 5D: můj pohled v roce 2009

• Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    12.12.2009 13:06

job61 - problematika archivací je na delší debatu. U digi se poněkud mlčí kolem některých problémů, akorát že obhájci analogu naopak přehlížejí možná ještě závažnější problém "redundance" ukládání. Ano film, vydrží (obvykle) docela dlouho, jenže v momentu povodně, požárů či vandalismu je ztráta absolutní a pořízení kopie je problematické a ztrátové, naopak u digi se tohle dá řešit s náklady minimálními. Jiná věc je, kolik lidí opravdu zálohování nějak řeší - asi poměrně velmi málo - ale možnosti tu jsou a nejsou nijak drahé.

• job61
    job61
    12.12.2009 16:30

To tomashr: Jistě máte naprostou pravdu Tomáši v tom, že ani filmové médium není zdaleka stoprocentní. Nemáte však pravdu v tom, že tuto věc lze řešit s "minimálními náklady". (Možná krátkodobě, v řádů týdnů či měsíců, ale své fotografie si chcete zřejmě uchovat déle, nebo ne?) Pokud by to šlo levně, tak by potom společnosti s velkým množstvím digitalizovaných dat (filmové společnosti, hudební vydavatelství apod.) nevynakládaly obrovské částky na jejich zabezpečení do budoucna. Jako fakt musíme vzít i skutečnost, že operační systém v blízké budoucnosti přestane být co do souborových formátů kompatibilní s dnešními a Vám nezbyde nic jiného než svůj archív pracně znovu a znovu převádět. Jsou tu samozřejě i další věci, máte však pravdu v tom, že taková diskuze asi patří někam jinam. Já bych si jen přál, abychom za další roky mohli obdivovat krásné staré fotky, podobně jako tomu je dnes.

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    12.12.2009 20:13

job61: Ja si to nemyslim, media jsou sice jina ale formaty dat se nijak zvlast nelisi takze do budoucna to bude jen o tom, prekopirovat data na jina media. Jiste film ma porad jeste neco do sebe ale zadna univerzalni pravda neexistuje a kazdemu vyhovuje neco jineho. Ja osobne vyzkousel snad uz vsechno co existuje od Zenitu a Prakticy, pres stredoformat a spickove digitalni i filmove zrcadlovky ale film mi uz z mnoha duvodu proste nevyhovuje a uprimne receno, uz ho nechci ani videt. Ale to je jen muj subjektivni dojem a je kazdeho vec, co ho oslovuje a bavi ....

• Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    13.12.2009 14:08

TO job61: to uz nas ale pekne lakujete, bavime-li se tedy o rezidentnim segmentu, jak to maji hollywoodska studia nevim.
    Proc sem tahate diskety? Ja mam pouzitelna data, ktera jsem mel na 5,25 disketach, na 3,5 disketach a dale i na prvnim 40 MB disku. Je me uplne jedno kde jsou dneska 5,25 disketove mechaniky, nejsem archeolog, pokud bych nekde na pude nasel cizi 8 palcove diskety, pujdu za odborniky "z muzea".
    Stejne tak me nezajima zivotnost meho aktualniho NAS serveru, nezajima me jake disky maji u "Carbonitu" kde mam uploadnutych 370 GB vybranych dat.
    Ja vubec nechapu proc se to predklada jako problem, je to stejna zodpovednost jako spravne ulozeni negativu. Kazdy muze mit maslo na hlavne... o kolik ja uz jsem prisel negativu, budto zcela (asi 10ks) nebo velmi razantnim snizenim kvality (tak 50ks)... Mam z toho usuzovat, ze negativ nejde rozumne archivovat?
    Velka vyhoda digitalnich dat je jejich duplikace. Nekdy v roce 1999 jsem si pronajal garsonku a kdyz jsme tam s majitelem poprve prisli na prohlidku, vypadalo to tam jako v kotli zaocenaskyho parniku...vsude cerno, prdla elektrika a pokoj s predsini vyhorely "bez plamenu", jenom doutnanim, vsechno oblozeni steklo, podhledy..., vypinace vytekly... sousedi to ani nezaregistrovali... kdybych tam mel negativy tak se jdu obesit. Pak tu mame povodne, deti, psy... O tom se vubec nemluvi, je to velky problem do budoucna tohleto archivovani negativu.

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    13.12.2009 20:31

Walther Krupinsky: To je presny, naprosty souhlas.

• Jindra Kodýdek 1
    Jindra Kodýdek 1
    13.12.2009 20:38

Hezký článek a příjemné, nezaujaté a objektivní porovnání a zamyšlení se nad možnostmi digitálu a analogového středoformátu. V záplavě fotočlánků, zabývající se jen a jen čistě technikou jako takovou pomíjejíc její reálné možnosti reálných uživatelů a fotografů, bylo toto povídání příjemným osvěžením.
    Podobné články si s chutí na tomto serveru budu číst i v budoucnu.

• Tomáš Peltan pelt
    Tomáš Peltan pelt
    13.12.2009 21:31

Měl bych poznámku: vyčítat středoformátu fialové zabarvení kvůli špatné zářivce ve scanneru je stejné, jako vyčítat digitálu, že si fotograf nevyčistí čip.

Zajímavé by asi bylo i srovnání s některým větším středoformátem.

• Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    13.12.2009 22:15

Pelt - jo, ta tvoje poslední věta stojí za zamyšlení... Zmínil jsem, že jsem musel uznat "porážku" Bronicy ETR (6x4,5) od 5DII, ale taky už mě napadlo, že by bylo zajímavé zkusit (třeba) RB67 - defakto dvojnásobný formát by to zase posunul o kus dál, náklady by přitom nijak moc nenarostly. Jenže by taky hodně narostla velikost a podle mě by se využitelnost na cestách docela komplikovala...

• Radek Burda
    Radek Burda
    14.12.2009 01:39

nezbyva mi nez povzdechnout.. ach... zas dalsi turista, co vyrazi "preci" na ten Ras Dashen :-)

bystreje, silneje i vysse ...

(pak se vlastne neni co divit, kdyz ty fotky dopadaji, jak dopadaji)

• Fotograf 143
    Fotograf 143
    14.12.2009 13:19

Nejezdete uz nikdy fotit do Etiopie ... bude to stat za prd, nema to cenu ...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse