-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
job61 - problematika archivací je na delší debatu. U digi se poněkud mlčí kolem některých problémů, akorát že obhájci analogu naopak přehlížejí možná ještě závažnější problém "redundance" ukládání. Ano film, vydrží (obvykle) docela dlouho, jenže v momentu povodně, požárů či vandalismu je ztráta absolutní a pořízení kopie je problematické a ztrátové, naopak u digi se tohle dá řešit s náklady minimálními. Jiná věc je, kolik lidí opravdu zálohování nějak řeší - asi poměrně velmi málo - ale možnosti tu jsou a nejsou nijak drahé.
To tomashr: Jistě máte naprostou pravdu Tomáši v tom, že ani filmové médium není zdaleka stoprocentní. Nemáte však pravdu v tom, že tuto věc lze řešit s "minimálními náklady". (Možná krátkodobě, v řádů týdnů či měsíců, ale své fotografie si chcete zřejmě uchovat déle, nebo ne?) Pokud by to šlo levně, tak by potom společnosti s velkým množstvím digitalizovaných dat (filmové společnosti, hudební vydavatelství apod.) nevynakládaly obrovské částky na jejich zabezpečení do budoucna. Jako fakt musíme vzít i skutečnost, že operační systém v blízké budoucnosti přestane být co do souborových formátů kompatibilní s dnešními a Vám nezbyde nic jiného než svůj archív pracně znovu a znovu převádět. Jsou tu samozřejě i další věci, máte však pravdu v tom, že taková diskuze asi patří někam jinam. Já bych si jen přál, abychom za další roky mohli obdivovat krásné staré fotky, podobně jako tomu je dnes.
job61: Ja si to nemyslim, media jsou sice jina ale formaty dat se nijak zvlast nelisi takze do budoucna to bude jen o tom, prekopirovat data na jina media. Jiste film ma porad jeste neco do sebe ale zadna univerzalni pravda neexistuje a kazdemu vyhovuje neco jineho. Ja osobne vyzkousel snad uz vsechno co existuje od Zenitu a Prakticy, pres stredoformat a spickove digitalni i filmove zrcadlovky ale film mi uz z mnoha duvodu proste nevyhovuje a uprimne receno, uz ho nechci ani videt. Ale to je jen muj subjektivni dojem a je kazdeho vec, co ho oslovuje a bavi ....
TO job61: to uz nas ale pekne lakujete, bavime-li se tedy o rezidentnim segmentu, jak to maji hollywoodska studia nevim.
Proc sem tahate diskety? Ja mam pouzitelna data, ktera jsem mel na 5,25 disketach, na 3,5 disketach a dale i na prvnim 40 MB disku. Je me uplne jedno kde jsou dneska 5,25 disketove mechaniky, nejsem archeolog, pokud bych nekde na pude nasel cizi 8 palcove diskety, pujdu za odborniky "z muzea".
Stejne tak me nezajima zivotnost meho aktualniho NAS serveru, nezajima me jake disky maji u "Carbonitu" kde mam uploadnutych 370 GB vybranych dat.
Ja vubec nechapu proc se to predklada jako problem, je to stejna zodpovednost jako spravne ulozeni negativu. Kazdy muze mit maslo na hlavne... o kolik ja uz jsem prisel negativu, budto zcela (asi 10ks) nebo velmi razantnim snizenim kvality (tak 50ks)... Mam z toho usuzovat, ze negativ nejde rozumne archivovat?
Velka vyhoda digitalnich dat je jejich duplikace. Nekdy v roce 1999 jsem si pronajal garsonku a kdyz jsme tam s majitelem poprve prisli na prohlidku, vypadalo to tam jako v kotli zaocenaskyho parniku...vsude cerno, prdla elektrika a pokoj s predsini vyhorely "bez plamenu", jenom doutnanim, vsechno oblozeni steklo, podhledy..., vypinace vytekly... sousedi to ani nezaregistrovali... kdybych tam mel negativy tak se jdu obesit. Pak tu mame povodne, deti, psy... O tom se vubec nemluvi, je to velky problem do budoucna tohleto archivovani negativu.
Walther Krupinsky: To je presny, naprosty souhlas.
Hezký článek a příjemné, nezaujaté a objektivní porovnání a zamyšlení se nad možnostmi digitálu a analogového středoformátu. V záplavě fotočlánků, zabývající se jen a jen čistě technikou jako takovou pomíjejíc její reálné možnosti reálných uživatelů a fotografů, bylo toto povídání příjemným osvěžením.
Podobné články si s chutí na tomto serveru budu číst i v budoucnu.
Měl bych poznámku: vyčítat středoformátu fialové zabarvení kvůli špatné zářivce ve scanneru je stejné, jako vyčítat digitálu, že si fotograf nevyčistí čip.
Zajímavé by asi bylo i srovnání s některým větším středoformátem.
Pelt - jo, ta tvoje poslední věta stojí za zamyšlení... Zmínil jsem, že jsem musel uznat "porážku" Bronicy ETR (6x4,5) od 5DII, ale taky už mě napadlo, že by bylo zajímavé zkusit (třeba) RB67 - defakto dvojnásobný formát by to zase posunul o kus dál, náklady by přitom nijak moc nenarostly. Jenže by taky hodně narostla velikost a podle mě by se využitelnost na cestách docela komplikovala...
nezbyva mi nez povzdechnout.. ach... zas dalsi turista, co vyrazi "preci" na ten Ras Dashen :-)
bystreje, silneje i vysse ...
(pak se vlastne neni co divit, kdyz ty fotky dopadaji, jak dopadaji)
Nejezdete uz nikdy fotit do Etiopie ... bude to stat za prd, nema to cenu ...
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).