-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
To: Walther Krupinsky (plus Michal Kupsa, který přizvukuje) Máte naprostou pravdu v tom, že bytové katastrofě, kterou popisujete neodolá asi žádné médium. Problém je však v tom, že zatímco taková příhoda se stává jenom vyjímečně a jen někomu, problém "Co se současnými formáty digitálních forografií?" čeká za nějakou dobu všechny digitální fotografy (včetně mne), ať se jim to líbí nebo ne!! Formáty dat typu JPEG, TIFF, (o různých RAW formátech ani nemluvě) budou nahrazovány jinými, efektivnějším, tak jako se v nedlouhé historii IT stalo už mnohokrát. Nepomůže Vám ani onen upload na vzdáleném serveru Carbonite(mimochodem: Víte aspoň jako dobře je tento server zálohován a co se bude dít s Vašimi daty v případě výpadku či krachu firmy, která jej provozuje??) Současné paměťové karty budou za pár let tak akorát pro dekoraci - včetně foťáků, jež je používají (o to jde výrobcům především). Řada přemýšlivých lidí o tomto problému samozřejmě ví, snad možná proto se stále častěji objevují služby osvitu filmů z digitálních dat apod. Zda je to správná cesta, ukáže asi jen další čas.
1, co bude s firmou Carbonite me absolutne nezajima. Prvni den kdyz zjistim problem, to vyresim. Riskuji pak den kdy budu mit data pouze na dvou geograficky ruznych mistech a ne na trech.
2, Ze nepujdou precist karty me vubec nezajima. 5 a 1/4 palcove diskety taky nemam jak precist a data z nich mam = nema smysl resit.
3, Pozaru asi moc neni. Secteme ale psy, hady, papousky, deti, kamarady deti, zlodeje, pozary, povodne, haseni pozaru v patre nad vami, zhrzene milenky (takto jsem prisel o vsechny VHS z cest a kamarad o digi fotky co mel v spolecnem PC).
4, Formaty a jejich budoucnost me nezajima, pokud nekdy nepujde precist JPG nebo DNG, postihne to miliardu lidi a vyresim to ihned. Je otazka proc by nekdo v roce 2030 udelal SW ktery neumi pracovat s JPEG nebo DNG. Pokud ano, konverzni program neudelaji pouze severokorejsti programatori a bude na vyber pouze z 287 ruznych konverznich programu.
Resite uplne blbosti a podcenujete takovou krizovou vec, ze mate zcela unikatni prouzek fotomaterialu o ktery driv nebo pozdeji prijdete... nebo o to prijdou vasi potomci... jedina sance je naskenovat to...
"...snad možná proto se stále častěji objevují služby osvitu filmů z digitálních dat apod."
Já bych teda spíš řekl, že mnohem, mnohem častější je opak - filmy se skenují a digitalizují, dokonce i digitálně vylepšují :-).
Pro Miroslav Zitka: S digitalizací filmů máte samozřejmě pravdu, ale děje se tak pro účely zpracování nikoli archivace. To je dost velký rozdíl!
Dekuji za clanek,
k archivaci digimedii. Zalohoval jsem na CD/DVD - spoustu uz ted nemuzu precist. Proto jsem presel na jednoduchy algoritmus: kazde 2 roky koupim za cca stejnou cenu 2kKc disk, na ktery puvodni archiv presypu. Tak jak je. Nic se neztrati. Tento archiv zalohuju na dvou mistech (jeden v pocitaci, jeden na ext. disku)
no a kazde dva roky koupim disk novy. Mrknete, kolik dneska stoji 1TB ;-)
Add formaty fotek: JPEG. TIFF bych se nebal. problem je RAW. Kazdy vyrobce ma vlastni format (az na DNG a novou Leicu ;-) a RAW precist muze byt problem. Tam ale vzdy pomohou volne sirene programy, ke kterym je k dispozici zdrojovy kod. Chvala Free/OpenSource! (a ted se na me vsichni vrhnou) predstavte si situaci za dvacet let. - Chcete TUHLE.raw fotku. moc chcete. Na virtualnim pocitaci (tak jak muzete bezet ZX Spectrum) pustite volny system z roku 2010, prekopilujete stary program na konverzi RAW do JPG a jpg - ten bude citelny furt ;-)
PF MMX
Já bych až tak nedramatizoval ani RAW - třeba ACR od Adobe dosud podporuji defakto cokoli včetně dávno nevyráběných věcí jako Kodak DCS či Canon D30 (ne 30D!!!). Ono to ponechání již vyvinuté podpory asi nestojí skoro nic, paranoik si navíc může udělat kopii konvertovanou do DNG v demosaic módu, která bude čitelná kdykoli (takový "zuniverzálněný" RAW).
Komentár rozumný a triezvy..
Ale : vytiahnem kvalitnú fotku zo stredoformátu a mám nanej nie kvázi 3D, ale 2D efekt/tak si to nazývam ja sám /.. ten bohužial na digitale nemám.. ten jemnulinký priestor.. :-D
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).