Recenze: Samsung Galaxy S21 Ultra 5G nabízí 108 Mpx i dva teleobjektivy

V této recenzi se podrobně podíváme na novou vlajkovou loď od Samsungu. Model Galaxy S21 Ultra 5G na své zadní straně nabídne rovnou 4 objektivy - ultraširokoúhlý, základní a dva teleobjektivy. U těch zaujme například optická stabilizace, skládání pixelů nebo spolehlivé a rychlé ostření. Samsung dále nasadil špičkový 120Hz displej, který v současnosti nenajde konkurenci. O vysoký výkon se stará procesor Exynos 2100. Několik snímků jsme porovnali i s největším rivalem - iPhonem 12 Pro Max.


Pokročilé režimy

Režim Noc

Snímač podle okolních světelných podmínek a typu scény sám vyhodnotí expoziční čas, poté pořídí několik za sebou jdoucích snímkůrůzným ISO a ve finále je složí. Pokud fotíte tímto telefonem ze stativu, sám to rozpozná a zvolí vyšší expoziční čas, maximálně však 30s. Expoziční čas lze nastavit i ručně.

Tento režim se zároveň dočkal vylepšení. Poměrně přesné je vyvážení bílé a barevné podání, které je přirozenější, než u loňského modelu. Horší je to s obrazovým šumem, který je vysoký zejména při focení z ruky.


ultraširokoúhlý objektiv

primární objektiv

3× zoom

10× zoom

snímky pořízené z ruky


ultraširokoúhlý objektiv

primární objektiv

3× zoom

10× zoom


ultraširokoúhlý objektiv

primární objektiv

3× zoom

10× zoom

snímky pořízené ze stativu

Režim Pro

Režim Pro je označení pro manuální režim, kdy si můžete sami nastavit hodnoty ISO, času, ostření, vyvážení bílé a korekci expozice. Nelze ovlivnit jen hodnota clony, která je u všech objektivů pevná. Dále můžete ještě před vyfocením fotky využít několika základních posuvníků (teplota, nádech, kontrast, sytost, zvýraznit a stín).

Prostředí aplikace Fotoaparát v režimu Pro

Režim Single take

V tomto režimu můžete pořídit patnáctivteřinovou nahrávku okolí, ze které následně umělá inteligence vybere to nejzajímavější. Fotografie a videa poté najdete spolu s aplikovanými animacemi a efekty uloženy v galerii. Na výběr budete mít nejen různé poměry stran, ale také například portrétní fotografii s rozostřeným pozadím, pokud Galaxy S21 Ultra detekuje, že jste fotili člověka. Dokonce pro vás telefon může automaticky vytvořit videoefekty.

Pro video

I u videa najdete i režim Pro, který je obdobný jako režim Pro u fotografií, jen nabízí manuální nastavení pro změnu u natáčení videa. Nastavit si můžete ISO, expoziční čas, vyvážení bílé, ostření a korekci expozice.

Dalšími dostupnými režimy jsou AR kresba (virtuální kreslení do prostoru), Panoráma, Jídlo, Portrét, Portrétní video, Superpomalý, Zpomalení, Hyperčas a Pohled režiséra (video režim, kdy se zobrazují náh­ledy ze všech objektivů, mezi kterými můžete jednoduše přepínat)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Kvalita fotografií

Cílová expozice je za všech světelných podmínek přesná. Dynamický rozsah je široký a kontrast je i v těžkém protisvětle dobrý. U scén s vysokým dynamickým rozsahem je automaticky slo­ženo HDR. Výjimečně systém mobilu skládání HDR neaktivuje a jsou patrné „přepaly“ ve výsledné fotce.

Barvy jsou syté, jemně laděné a tóny jsou příjemné i v protisvětle. Saturace se ovšem při slabším osvětlení fotografované scény snižuje.

Automatické ostření je přesné a rychlé. Zejména u primárního objektivu. Ke zpomalení dochází jen v horších světelných podmínkách (vysoce kontrastní nebo neosvětlené scény).

Samsungu Galaxy S21 Ultra je při dobrém osvětlení slušná úroveň detailů i redukce šumu. Hodnoty šumu by ale mohly být nižší. A to hlavně při focení při slabém osvětlení. Například konkurenční iPhone 12 Pro Max je v této oblasti lepší.

Možné je fotit do formátu JPG i RAW.

Kvalita videa

Kvalita videa poměrně dobrá, ale možná by se u tohoto vrcholného modelu dalo čekat více. Úroveň detailů je nižší, záznam občas působí desaturovaně. Stabilizace by také mohla být efektivnější. Dynamický rozsah je široký, ostření rychlé, zaznamenaný pohyb působí plynule a expozice je přesná.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram