-
Diskuse ke galeriím |
13
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
10
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
5
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
Coby vlastník starší GR (2013) verze jen doplním své postřehy:
- reálný úhel záběru je širší než u 28mm objektivu na FF zrcadlovce. Pokud budu věřit zrcadlovce, bude spíše okolo 26mm (eq.).
- při srovnávání snímků GR s Nikonem D700 docházelo k tomu, že při stejných expozičních hodnotách byly snímky asi o 1/2 čísla tmavší. Musel jsem tedy nastavit vždy o 1/2 čísla vyšší ISO, abych dosáhl stejně světlý snímek. To je třeba vzít v potaz při posuzování šumu na vyšších ISO. I přes to je ten šum na výborné úrovni srovnatelný s APS-C zrcadlovkami.
- manuálně ostřit jde předním rollerem (asi se musí někde něco nastavit, to už si nepamatuji)
"Coby vlastník starší GR (2013) verze jen doplním své postřehy: - reálný..." - zobrazit celý komentář
Díky za doplnění, s 28mm objektivem na FF jsem nesrovnával, ale pravda je, že je běžné, že udávané ohnisko neodpovídá úplně realitě. Takhle jsem si jednou srovnával dvě "padesátky" a nestačil se divit:-)
Stejně tak u ISO...
Za dva roky, co mám starší GR, musím říct, že jsem si ho oblíbil. Je to výborný doplněk k zrcadlovce:-)
+ vejde do kapsy u kalhot
+ výborná ostrost objektivu a celkově obrazová kvalita
+ celkově svižný (až na ostření v šeru)
+ snadno ovladatelný jednou rukou
+ nenápadný design
- 18,3/2.8 objektiv na APS-C čipu má podání asi jako 26/4,8 objektiv na FF (z hlediska úhlu záběru a rozostření pozadí), tedy s HO si moc člověk nepohraje
- za horšího světla pomalu ostří
- po snímku následuje zamrznutí skoro na sekundu. GR II by na tom měl být líp (0,45s shot to shot podle imaging-resourse.com)
- asi od 0,5m musím přepnout na makro. 0,5m ale v případě 26mm objektivu není zas tak blízko
- při nechtěném zmáčknutí a podržení kolíbky korekce expozice dojde k vyjetí na hodntotu +3EV nebo -3EV! Naštěstí si toho člověk hned všimne na LCD.
- musím fotit do RAW+JPG, abych měl RAW a zároveň detailní náhled, což trochu otravuje při stahování do PC
- kontinuální ostření prakticky nepoužitelné (ani jsem nečekal)
- v menu jsem se dodnes nezorientoval
"Díky za doplnění, s 28mm objektivem na FF jsem nesrovnával, ale pravda je,..." - zobrazit celý komentář
a co problém s prachem a těsněním jak se vyskytoval u GR?
"a co problém s prachem a těsněním jak se vyskytoval u GR?..." - zobrazit celý komentář
U testovaného kousku jsem prach na snímači ani jinde nepozoroval, ale za prvé nevím, kdo a jak dlouho ho měl přede mnou, za druhé jsem neměl dost času zaprášit si ho sám:-)
Myslel jsem to spíše tak, zda jste o tomto problému u GR II neslyšel. Pátral jsem, ale zatím jsem stížnosti na problémy jako byly u GR neslyšel ...
Stížnosti na GR II jsem nenašel, diskuse, kde se k tomu majitelé přístrojů vyjadřují se většinou usnesou na "tak to asi vylepšili"...:-) Ale oficiální vyjádření výrobce chybí.
"Stížnosti na GR II jsem nenašel, diskuse, kde se k tomu majitelé přístrojů..." - zobrazit celý komentář
Hm, to jsem právě taky četl. Díky.
Mě osobně se teda dost líbí ...pokud si ovšem odmyslím cenu. Asi mám rád klasiku, kvalitu...jen musím někoho okrást :-)
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).