-
Diskuse ke galeriím |
17
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
13
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Fotoaparáty a fototechnika |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
Zdravím,
zajímavá recenze na zajímavý fotoaparát. Jen bych chtěl upozornit na jednu věc.
V odstavci design, ergonomie a ovládání je věta, cituji "V tomto případě lituji, že
clonové kroužky nezůstaly i u zrcadlovek". To samozřejmě není tak úplně pravda.
U setových zoomů a některých pevných objektivů tomu tak je. Ale stále je možnost
mít i na zrcadlovce objektivy s clonovým okružím, já takové mám... :-)
"Zdravím, zajímavá recenze na zajímavý fotoaparát. Jen bych chtěl upozornit..." - zobrazit celý komentář
Většina zrcadlovek ovšem neumí s clonovým kroužkem starších objektivů (platí Pentax a Nikon) plně spolupracovat. Pro plné ovládání clony a práci ve všech režimech je u většiny přístrojů potřeba mít kroužek v automatické poloze. Ovládání kroužkem je tak vyhrazeno spíš manuálním objektivům.
Díky za recenzi. Kdybych si kupoval bezzrcadlovku jiného systému než vlastním, Fujifilm by byl horký kandidát.
"Zdravím, zajímavá recenze na zajímavý fotoaparát. Jen bych chtěl upozornit..." - zobrazit celý komentář
Jakub už v podstatě odpověděl. I já mám doma objektiv s clonovým kroužkem, ale na moderní zrcadlovce Nikon nemají smysl, protože na něm musím nastavit nejvyšší clonu, aby tělo s objektivem spolupracovalo. Nastavovat clonu na objektivu tedy nejde.
Dokonce i některé nové objektivy mají clonové kroužky - manuální Samyangy nebo Zeissy pro Nikon. Ale i v tomto případě platí, že se musí nastavit clona na nejvyšší hodnotu a nastavuje se na těle. Clonový kroužek je možné využít jen se starými těly, případně s adaptéry bez přenosu.
Tedy smyslem mého povzdechu je fakt, že na moderních zrcadlovkách už většinou není možné ovládat clonu clonovým kroužkem.
...líbí se mi strategie firmy Fujifilm i jejich výrobky
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).