Test CANON PowerShot G6

Fotoaparát CANON PowerShot G6 pokračuje v úspěšné řadě kompaktních, digitálních, poloprofesionálních Canonů „Géček“. Technická specifikace a naše zkušenosti získané během redakčního testu naznačují, že ani G6 nebude rozhodně dělat Canonu ostudu.

Úvod

CANON PowerShot G6 mně zapůjčila firma CANON CZ, s.r.o. na pět dní. Základní balení obsahovalo: Fotoaparát, řemínek, krytku objektivu, dálkové ovládání + Li baterie CR2025, programové vybavení (ZoomBrowser EX / ImageBrowser, ArcSoft PhotoImpression / ArcSoft VideoImpression, PhotoStitch a ovladače Twain), český návod k použití, rozkreslený systém CANON G6, USB kabel, AV kabel, nabíječku CB-5L + Li-Ion baterii BP-511A a 32 MB CF kartu. Návod je přehledný a poskytuje veškeré informace o použití a možnostech fotoaparátu.

Konstrukce

Tělo – Konstrukce těla CANON PowerShot G6 je kovová (odlitek) s plastovými kryty. K pevnému držení fotoaparátu je určen nálitek na jeho pravé straně s částečným pogumováním pod bříšky prstů. Na horní stěně je umístěn oranžově podsvětlený informační display, spoušť s funkcí namáčknutí, ozubené kolečko voliče funkcí s potvrzením volby, sdružené zapínání a vypínání fotoaparátu a náhledu a tlačítka se sdruženými funkcemi nastavení blesku, dálkového ovládání, samospouště, sériového snímání a způsobu měření. Do ruky padne skvěle, prsty přistanou na spoušti, vypínači a ovládání zoomu bez přesvědčování. Držení je pro pravou ruku pevné, jisté s ovladači v dosahu prstů. Při pevnějším uchopení nálitku fotoaparátu mně však vadilo, že jsem dlaní občas zmáčkl tl.“Funkce“. Podobného náhodného zmáčknutí ovladače se lze dopustit levou rukou na horní stěně, v mém případě tl:“Blesk“.Také jsem si nemohl zvyknout na umístění křížového ovladače a tlačítek pod ním, mimo dosah palce pravé ruky. Fotograf, pracující s fotoaparátem déle, bude jistě s těmito záludnostmi počítat a nebudou mu nijak podstatně vadit. Svými rozměry 104,9×72,8×73,1 mm a váhou 380 g (bez Li-Ion baterie a CF karty) určitě nepatří mezi kapesní fotoaparáty, ale to také není jeho segment.

Objektiv a CCD čidlo – Do těla CANON PowerShot G6 je pevně zabudován 4× zoom CANON 2,0–3,0 / 7,2–28,8mm (ekv. 35 – 140 mm) optimalizovaný pro 7,1 MB CCD čidlo o velikosti 1/1,8“. Objektiv má stejnou stavbu jako u G5, tj. osm členů v sedmi skupinách s použitím dvou asférických členů. Nové na objektivu mají být antireflexní vrstvy, lépe potlačující nežádoucí reflexy. Již u předchozích „géček“ dominovala fotoaparátu výborná, světelná optika, dobře sladěná se snímačem. CANON PowerShot G6 není vyjímkou.

Zaostřování – Devítibodový AiAF, jednobodový AF – pevný (středový), nebo libovolně nastavitelný (pohyblivý plynule téměř po celé ploše scény). Rozsah ostření od 50 cm do nekonečna, makro W od 5-ti cm, T od 15-ti cm do 50-ti cm. Tak charakterizují zaostřování „technické parametry“. Dodejme ještě pomocné světlo při tmavé scéně, možnost posouvání zaostření, zablokování ostření a možnost manuálního ostření. Je zde opravdu nepřeberně možností, jak optimálně scénu zaostřit. Zvládnutí všech variant vyžaduje od fotografa trochu času a experimentování, odměnou mu však bude silný nástroj k zaostření v téměř všech situacích. Zde se musím zmínit o funkci, která by snad logicky spíše patřila do nastavení expozice, ale svým výsledkem ovlivní především zaostření scény. Jedná se o tzv. ND filtr. Tedy šedý filtr, zařazený do optiky a prodlužující expozici o tři stupně. V kombinaci se světelným objektivem G6 umožňuje výrazně oddělit pozadí od zaostřené scény a tím jí zvýraznit (např. u portrétu).

Hledáček a LCD displej – Optický hledáček má G6 spřažený se zoomem a je opatřený dioptricku korekcí –3 – +1 D. Zobrazuje přibližně 83% z fotografované scény a je třeba u něj počítat s malou, ale mnohdy nepříjemnou paralaxou (většina fotografů stejně používá displej). U G6 je jako displej použitý velký 2“ P-Si TFT LCD monitor s novým antireflexním povrchem, zobrazující 100% fotografované scény svými 118000 pixely. Intenzita světla jde regulovat přepínáním dvou pevně nastavených úrovní. Monitor nemá nijak oslnivé rozlišení, je zato dostatečně velký a obrázek se při vyhledávání motivu pohybuje na displeji zcela plynule. Displej je viditelný i se sluncem v zádech. Nejlepší je na něm možnost natáčení téměř do všech stran a jeho dobrá čitelnost i při pohledu ze strany. Otočný displej je ostatně v Canonech řady G používán již od stařičké G1 a čas tomuto řešení nijak neubral na významu.

Vestavěný blesk – je elegantně umístěn vlevo nad optikou fotoaparátu. Můžeme od něj očekávat všechny běžné funkce a navíc volitelnou synchronizaci na 1., nebo 2. „lamelu“. Jeho výkon (směrné číslo cca 10 při 100 ASA) je dostatečný pro běžnou rodinnou fotografii v běžné panelákové místnosti,. Vyhovuje jako přisvětlení v protisvětle, i pro tzv.“noční portrét“. Vykrytí scény je vidět na ukázkách, při spodní hranici ohniska jsou rohy tmavší, ale je to srovnatelné s fotoaparáty stejné kategorie. Pro náročnější práci je zde možnost použití přídavného blesku. Mile mně překvapila skutečnost, že G6 nemá problém s použitím přímo spínaných starších blesků (např. METZ 23BC4), jako měl např. CANON G2. Systém připojení přídavného blesku je kompatabilní se systémovými blesky CANON EX-serie Speedlite, včetně Makroring a Makrotwin blesků pro makrofotografii.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"
Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"

Od 17. ledna do 17. března jste měli mož­nost při­spí­vat do sou­těže v naší ga­le­rii na Fo­to­A­pa­rát.cz na téma „VÝ­CHODY A ZÁ­PADY SLUNCE“. Všichni naši čte­náři pak měli mož­nost vy­bí­rat nej­zda­ři­lejší snímky a udě­lit jim pa­t­řičný po­čet bodů. Cel­kem jste vlo­žili 149 fo­to­gra­fií! Nej­ú­spěš­něj­ších 10 snímků uká­žeme spolu s od­po­věd na naše otázky v ná­sle­du­jí­cím článku. Hod­notné knižní ceny po­skytlo ví­tězům na­kla­da­tel­ství Zo­ner­Press.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram