Výstava: ​Josef Koudelka "Návraty" v Umprum

Do 23. září 2018 můžete vidět v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze výstavu fotografií Josefa Koudelky s názvem Návraty. Výstava zahrnuje více než tři stovky autorových fotografií v převážně vzácných dobových tiscích. Josef Koudelka jako jediný český fotograf je členem prestižní skupiny Magnum Photos.

Od 22. března do 23. září 2018 připravilo Uměleckoprůmyslové museum v Praze jako poctu autorovi k jeho osmdesátým narozeninám retrospektivní výstavu s názvem Návraty. Výstava zahrnuje více než tři stovky autorových fotografií v převážně vzácných dobových tiscích. Josefa Koudelku u nás většina lidí zná z fotografií invaze roku 1968. Mnoho lidí ho bere jako hlavního ze zakladatelů československé reportážní fotografie. Jedná se pravděpodobně o našeho nejvýznamnějšího reportážního fotografa a jediného člena světoznámé prestižní skupiny reportážních fotografů Magnum Photos, Inc.

Josef Koudelka: fotografie z invaze roku 1968

Jeho tvorba často vychází z jeho vlastní zkušenosti, a to je hlavně skutečnost, že musel emigrovat v roce 1970. Stal se tak člověkem, který měl domov všude po celém světě, ale nemohl se upnout na jedno jediné místo. Mezi ty, kdo emigrovali, patřilo v té době i mnoho jiných lidí, které on na svých cestách potkával a dokumentoval. Když se podíváme na jeho tvorbu, tak na nás určitě bude působit z určitého hlediska autobiograficky. Koudelka si vybírá často témata, která byla spojena s tím, kým Josef Koudelka byl. Politické i jiné problémy emigrace patřily mezi nejdůležitější témata a zabýval se jimi za účelem umění i Koudelka. Zároveň byl umělcem, který uměl pochopit sebe sama a vložit se do svého vlastního díla, což dělá Koudelkovu tvorbu o to více hodnotnou.

Josef Koudelka: „Francie 1975“

Na výstavě zaujme hned několik fotografií, velmi poutavé jsou např. fotografie z cyklu „Exily“. Když se podíváme na fotografii „Francie 1975“, vidíme pána ležícího na lavičce. Fotografie však vyjadřuje mnohem více, pán se dívá nahoru, což připomíná, jako kdyby se modlil k bohům, aby přišly lepší časy. Fotografie je poměrně zajímavě a téměř abstraktně pojatá. Nebo vás určitě nadchnou například záběry z Bosny a Chorvatska.

Josef Koudelka: fotografie z Bosny a Chorvatska


Podle cs.wiki­pedia.org o sobě Josef Koudelka říká:

 „Musím denně nafotit alespoň tři kazety filmu, i když nemám na programu „focení“, abych udržel oko ve cviku.“ 

Uměleckoprůmyslové muzeum se nachází hned vedle centra na ulici 17. listopadu v Praze 1. I to je důvod, proč se o této výstavě poměrně dost mluví a většina lidí, kterou fotografie zajímá, už ji pravděpodobně navštívila. Dnes v době internetu už se na výstavy tolik nechodí. Myslím si však, že se nic nevyrovná tomu, když se člověk pořádně zamyslí nad tvorbou autora zde na výstavě ve srovnání s prohlížením fotografií v časopise nebo na internetu.

Na výstavě naleznete hned několik místností na rozdíl od souběžné výstavy ve Veletržním paláci, kde je fotografií méně.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • DaHo
    DaHo
    02.07.2018 18:26

    Velice oceňuji,že konečně je zde zmínka (i když poměrně stručná) o tomto významném a opravdovém PANU FOTOGRAFOVI. Měla jsem tu čest vidět jednu jeho výstavu ve Fracii.Zdá se mi,že v naší republice jsme jej ještě nedokázali patřičně ocenit, proto jsem velice ráda, že jsem se zde dozvěděla o jeho výstavě v Praze a určitě se s velikou chutí pojedu podívat a porovnám. Doporučuji všem, zajděte se podívat , tvorba Josefa Koudelky určitě stojí nejen za shlédnutí, ale i zamyšlení.

  • Tamy
    Tamy
    10.01.2023 05:56

    Velmi působivé, citlivě udělané , profesionální. Děkuji

  • Jan Schafhauser
    Jan Schafhauser
    10.02.2023 10:07

    Pan Koudelka je opravdový mistr!!!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram