Canon představuje EOS R6 Mark II, objektiv RF 135/1.8 L a blesk Speedlite EL-5

Canon představuje trojici nových produktů pro bezzrcadlový systém EOS RF: fullframe tělo EOS R6 Mark II, pevný objektiv 135,, F1.8 L USM a blesk Speedlite EL-5.

Tři nové produkty rozšiřují bezzrcadlový systém Canon RF: nové tělo, nový objektiv a nový blesk.

Canon EOS R6 Mark II

Nejvíce fotografů bude jistě zajímat nové plnoformátové tělo, takže začněme od něj.

Na první pohled vypadá totožně s předchůdcem, oblíbeným modelem R6. Na ten druhý si pak všimnete jediné změny – přesunu páčky on/off na gripovou stranu přístroje a její nové polohy „lock“ pro zamknutí zadního rolleru. její původní místo na opačné straně přístroje zabírá nový ovladač umožňující rychlé přepnutí z foto- na videorežim. Jistě vítané vylepšení s drobnou poznámkou pro současné majitele R6: připravte se, že si budete přístroj chvíli omylem místo vypnutí přepínat do videorežimu.

Pokud se zadíváte ještě pozorněji, všimnete si nové „chytré“ parky pro blesk s přidaným rozhraním pro přenos více informací.

Ti nejpozornější možná odhalí i mírně jiný tvar joysticku (je vypouklejší), což ale není zásadní změna.

Jinak se všechny změny odehrály čistě „pod kapotou“. Snímač zůstává na stejné velikosti a mírně vyšším rozlišením 24MPx. Canon uvádí, že je nový a není přímo převzat z jiného modelu. Zda bude výrazný rozdíl v šumu či dynamickém rozsahu uvidíme až v plnohodnotné recenzi.

K výraznějším změnám však došlo v jiných vlastnostech přístroje:

  • Sériové snímání – fotoaparát nově zvládne 12 sn./s s mecha­nickou a až 40 sn./s s elek­tronickou. To je zatím rekordní hodnota pro systém RF, jelikož i jeho dosavadní vlajková loď R3 zvládne „jen“ 30.V čem je chyták? R6 II nemá Stacked CMOS, takže je nutné připravit se na určitou deformaci elektronické závěrky, což je věc, která vás u R3 trápit nemusí. Dobrou zprávou je, že ta by měla být nižší, než u pomalejšího modelu R6. Ale R3 to samozřejmě není.
  • Video také doznalo vylepšení, R6 II umí 4K/60p bez ořezu a s prodlouženým časovým limitem na 40 minut (s nižší snímkovou frekvencí bez omezení) interně nebo až 6K RAW video na externí úložiště. Nově umí i Canon Log 3.
  • Redukce „dýchání“ vybraných objektivů při přeostřování při natáčení
  • Autofokus – Dual Pixel CMOS AF II  naznačuje, že R6II používá novou generaci systému zdvojených pixelů, který Canon využívá už léta. Nově by měl více využívat strojové učení a umělou inteligenci a rozpoznávat více typů objektů, třeba dopravní prostředky. Nově také umí mezi režimy sledování různých objektů volit automaticky. Rovněž si umí zvolený objekt zapamatovat, i když zmizí ze záběru. Nezačne tak zmateně přeostřovat tam a zpět a počká si, zda se třeba nevrátí.
  • Funkce Raw burst – přístroj při snímání elektronickou závěrkou umožní vybrat a uložit jen vybrané snímky ze „složky“, kterou pro sérii vytvoří. Volitelně lze zapnout, aby průběžně ukládal snímky do bufferu ještě před zmáčknutím spouště a vy tak dostanete možnost vybrat si po spuštění sekvence i snímky „z minulosti“, tedy ty, které by vám jinak utekly, protože jste včas nestiskli spoušť.
  • HDR snímky i pro pohybující se objekty
  • Elektronický hledáček má režim „simulace optického hledáčku“, kdy se chová více, jako hledáček zrcadlovky, co se týče zobrazení scény a expozice
  • Vyšší výdrž na baterii – ač Mark II používá stejný akumulátor, jako Mark I a má vyšší výkon a více funkcí, výdrž na jedno nabití se prodloužila na 580 snímků z 510 u předchůdce (dle CIPA)

Rozhodně jde o příjemné změny, ač ne revoluční. Byť o snímání rychlostí 40 sn./s by tak někdo uvažovat mohl, ale praktickou využitelnost na akční záběry bude potřeba vyzkoušet naživo v testu. Tak jako tak lze konstatovat, že velmi univerzální přístroj R6 se stal ještě všestrannějším a vyváženějším modelem.

Canon RF 135mm F1,8 L IS USM

Nový objektiv z profesionální řady L nadchne zejména portrétní fotografy, protože nabídne tradiční portrétní ohnisko s vynikající světelností. Samozřejmostí má být dle Canonu vynikající kresba a jemný bokeh díky kruhovému otvoru clony na všech hodnotách. Jelikož ta je devítilamelová, měla by také dělat bohaté a výrazné difrakční hvězdičky.

Nově však Canon míří také na fotografy sportu (třeba halového), kteří ocení rychlý AF, stabilizaci a také programovatelné „AF“ tlačítko (kam si můžete nastavit desítky funkcí, ne jen AF), jak ho známe z „bílých“ teleobjektivů Ca­non.

U řady L je také samozřejmostí utěsnění proti vodě a prachu.

Optická konstrukce je tvořena 17 členy v 12 skupinách, včetně tří UD.

Motorek je ultrazvukový a vestavěná stabilizace nabídne účinnost až 5.5EV a spolupracuje se stabilizací v těle fotoaparátů Canon EOS RF.

Speedlite EL-5

Nový kompaktní a snadno ovladatelný blesk s chytrou paticí Canon doplňuje vlajkový blesk EL-1 a přináší většinu jeho funkcí v levnějším a menším balení. Bude sice jen pasivně chlazený, ale přesto zvládne až 95 záblesků v řadě na plný výkon (což je ovšem méně, než umí EL-1 s větráčkem). Stejně tak dobíjení je trochu pomalejší, ale ne o mnoho: 1.2s je dobrá hodnota.

Naopak stejné je směrné číslo 60.

Využívat bude stejný akumulátor, jako dražší blesk, nebo právě jako bezzrcadlovky R6 (II). Bez něj bude vážit příjemných 491g (akumulátor má pak nějakých 116g)

Stejně jako tělo R6 II či objektiv 135/1.8 je i nový blesk EL-5 utěsněn proti stříkající vodě a prachu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram