Malování světlem

Co si počít, když chladné počasí vygumuje z krajiny všechny barvy? Než si zoufat, bude lepší vyčarovat si vlastní. Tentokrát k tomu nebudete potřebovat žádný amulet, temnou komoru ba dokonce ani počítač. Veškeré nezbytné ingredience jsou k nalezení v každé běžné domácnosti, stačí se jen pozorně dívat. Při hledání se nezapomeňte poohlédnout i po dávno ztracených dětských snech, hravosti a špetce fantazie.

Máme rádi světlo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Název: In Medias 3es
Fotoaparát: Olympus C-4000Zoom
Objektiv: vestavěný 6,5 – 19,5 (32 – 96mm 35EQ kinofilm), zde 73 mm
Čas: 4 sekundy
Clona: 11
 Stativ

Snímky pořízené dlouhým expozičním časem působí už samy o sobě velmi efektně. Jitří lidskou obrazotvornost, protože jsou na nich zachyceny jevy, které člověk z pohledu své přirozenosti vnímá odlišným způsobem. A lidi vždycky povzbuzovala zvědavost a lákala je možnost podívat se na důvěrně známý svět z jiné perspektivy.

Lidé se také rádi nechávají fascinovat světlem. Je-li to instinkt spojený se zvířecí říší anebo jen ostrý kontrast hmoty a energie, to nevíme. Ale fascinace zůstává. Komu z nás se ještě nerozutekly myšlenky při pohledu do plamenů ohně ?

Jestliže tedy světlo působí magicky, co potom světlo zamrzlé v čase ? Jak na člověka působí fotografie pohybujícího se světelného bodu, zanechávajícího za sebou stopu své trajektorie a vytvářejícího bizarní obrazce vznášející se jakoby ve vzduchu? Právě pro vzrušující výsledky a jednoduchost realizace se takové experimenty staly mezi lidmi velice populární, vžil se pro ně název: light painting – malování světlem.

Tak jednoduché to je

Fotoaparát: Canon Eos 300D
Objektiv: EF 50 / 1.8 MK II
Čas: 2 sekundy
Clona: 4
 Stativ

Nejlepší na celém experimentu je fakt, že nepotřebujete speciální nástroj, dobře poslouží i obyčejná hračka. Čím obyčejnější a kýčovitější je, tím lépe. Úplně dostačující bude běžná kapesní svítilna, kterou můžete za pár korun zakoupit na tržnici, popřípadě i najít přiloženou jako pozornost v krabičce s vitamíny.

My jsme pro náš experiment použili maličké kapesní rádio s vestavěnou svítivou diodou, zapouzdřené do modrého průsvitného plexiskla. Při pomalém pohybu nasvětlené elektronické součástky vytvářejí na fotografiích zajímavé, až abstraktní vzory. A v různých úhlech vrhá dioda rozdílné odstíny světla, právě díky průhlednému plastikovému obalu. Více na oživení scény není potřeba.

Než začnete kouzlit

Připravte si scénu. Začněte s jednoduchou kombinací objektu a pozadí. To volte takové, aby neodvádělo pozornost, ale zase aby nebylo zcela ploché. Dobře fungují materiály s jednotnou tlumenou barvou a vzorem. Pokud nevlastníte průmyslově vyráběné tapety pro ateliér, plně dostačující budou například dýhované dveře od skříně, pokrývky pohovek či koberec.

Upevněte svůj fotoaparát na stativ nebo jej položte na místo, odkud budete moci dobře kontrolovat kompozici v hledáčku, aniž byste dále museli fotoaparátem pohybovat. Tím předejdete nutnosti opětovně ladit záběr po každém neopatrném pohybu. Nezapomeňte, že než kompozičně doladíte scénu, budete nuceni několikrát přejít k fotoaparátu a zpět.

Nastavte co nejnižší možnou citlivost snímače. U většiny fotoaparátů je to ISO 100, některé modely nabízejí dokonce i ISO 50. Tím již od počátku snížíte hodnotu nasnímaného šumu na minimum. Ten bohužel nelze potlačit docela, zvláště na snímcích s dlouhou expozicí a hojností tmavých stínů, mívá tendenci potrápit i kvalitní přístroje s rozměrnějším snímačem, jakými jsou například digitální zrcadlovky.

Má-li váš přístroj zabudovanou redukci šumu, zapněte ji! Proces sice prodlouží dobu snímání o pár sekund, ale šum bude odstraněn inteligentně a účinně, bez degradace kresby fotografie.

1. Před prvním tahem

Fotoaparát: Canon Eos 300D
Objektiv: EF 50 / 1.8 MK II
Čas: 2 sekundy
Clona: 4
 Stativ

Malovat světlem budete muset v přítmí. Dokud ještě v místnosti svítíte, využijte autofokus (AF) a zaostřete na scénu. Zkontrolujte, zda jsou ostře vykreslené objekty v popředí, jak s nimi reaguje pozadí, zvláště je-li tvořeno vzorem. Potom přepněte na manuální ostření (MF).

Fotoaparát v průběhu celého experimentu bude setrvávat v konstantní vzdálenosti od scény a tak autofokus nebude třeba. Ve zhoršených světelných podmínkách beztak buď nefunguje vůbec anebo je hodně pomalý a nepřesný.

2. Několik sekund

Fotoaparát: Canon Eos 300D
Objektiv: EF 50 / 1.8 MK II
Čas: 2 sekundy
Clona: 4
 Stativ

Zhasněte v místnosti světlo a na fotoaparátu nastavte parametry času. Ten by se měl pohybovat v rozmezí dvou až čtyř sekund – to bude bohatě stačit na několik rychle provedených tahů vaším provizorním světelným štětcem. Zároveň vás bude takto krátký časový limit usměrňovat v kreativitě.

Při pořizování snímků zásadně používejte dálkové ovládání fotoaparátu anebo samospoušt. Ani ten nejpevnější stativ totiž neudrží fotoaparát v absolutně stabilní pozici v okamžiku stisku spouště. Drobný záchvěv může zbytečně snímky pokazit.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Víťa Petrmichl
    Víťa Petrmichl
    30.11.2005 13:58

    zkouším to a baví mě to je to super díky za inspiraci

  • Mirek Endyš photo.endys.cz
    Mirek Endyš photo.endys.cz
    07.12.2005 15:06

    1) opakování.. matka moudrosti
    2) Archimédův zákon je platný i po mnoha letech ve stále stejném znění.
    3) Každého věc, kolik různých webů prochází a na kolika webech publikuje.

    Díky Roberte.

  • Tomáš Komzák
    Tomáš Komzák
    18.01.2006 22:13

    Díky za článek. Uvažuji o tom už rok, vlastně ani déle nefotím. Viděl jsem nádherné fotografie menhirů s vykresleným světlem...úžasné byly. To mě nakoplo fotografovat.
    Takže - potěšil jsi.
    Nicméně jsem po hodině hledání nenašel vhodný zdroj světla :-) budu muset doplnit domácnost.

    Díky za článek. Je inspirativní.

  • Luboš Vlček
    Luboš Vlček
    03.02.2006 17:05

    prvá veta (otázka)"Co si počít, když chladné počasí vygumuje z krajiny všechny barvy?"mi vtlačila do hlavy okamžitú odpoveď: oprášiť klasiku, vložiť do nej BW material a problém s s nedostatočnou farebnosťou je zažehnaný :))) ... no ale celý článok ma presvedčil o tom, že sú aj iné cesty...a veľmi dobre a zaujímavo popísaných...

  • Jan Formánek
    Jan Formánek
    22.05.2006 20:53

    Tomík.K: staci i obycejny zapalovac s led-diodou...me se osvedcil

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (14)

Tisknout článek

Tip na článek

Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"
Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"

Od 17. ledna do 17. března jste měli mož­nost při­spí­vat do sou­těže v naší ga­le­rii na Fo­to­A­pa­rát.cz na téma „VÝ­CHODY A ZÁ­PADY SLUNCE“. Všichni naši čte­náři pak měli mož­nost vy­bí­rat nej­zda­ři­lejší snímky a udě­lit jim pa­t­řičný po­čet bodů. Cel­kem jste vlo­žili 149 fo­to­gra­fií! Nej­ú­spěš­něj­ších 10 snímků uká­žeme spolu s od­po­věd na naše otázky v ná­sle­du­jí­cím článku. Hod­notné knižní ceny po­skytlo ví­tězům na­kla­da­tel­ství Zo­ner­Press.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram