Malování světlem

Co si počít, když chladné počasí vygumuje z krajiny všechny barvy? Než si zoufat, bude lepší vyčarovat si vlastní. Tentokrát k tomu nebudete potřebovat žádný amulet, temnou komoru ba dokonce ani počítač. Veškeré nezbytné ingredience jsou k nalezení v každé běžné domácnosti, stačí se jen pozorně dívat. Při hledání se nezapomeňte poohlédnout i po dávno ztracených dětských snech, hravosti a špetce fantazie.

3. První kouzlo

Fotoaparát: Canon Eos 300D
Objektiv: EF 50 / 1.8 MK II
Čas: 2 sekundy
Clona: 4
 Stativ

Začněte jednoduchými tvary. Jako první pokusný objekt využijte vlastní ruce – jednu si zapřete o pozadí, aby se v průběhu snímání nepohybovala a rozsvícenou svítilnou zlehka obkreslete její tvar. Vynechejte detaily, soustřeďte se na okrouhlé křivky a tvary. Nebojte se experimentovat.

Sledujte jak se vytváří světelné stopa, jak reaguje dopadající světlo na objekty na scéně a jak se jeho účinky projevují na pozadí. Pokud se některé partie zhotoveného snímku budou jevit jako přesvětlené, zvyšte clonu na fotoparátu, případně nastavte o trochu kratší expoziční čas.

4. Dotek světla

Fotoaparát: Canon Eos 300D
Objektiv: EF 50 / 1.8 MK II
Čas: 2 sekundy
Clona: 4
 Stativ

Není–li na snímku dostatečně viditelné pozadí, a vy byste o to usilovali, můžete zkusit scénu přisvětlit. Bohatě stačí zbytkové světlo přicházející z vedlejší místnosti anebo odražené světlo od stolní lampičky namířené do stropu. Funkci změkčovače světla může velmi dobře nahradit i obyčejné bílé prostěradlo.

Zkontrolujte ostrost a barevné podání prvních pořízených fotografií, nejlépe přímo na monitoru počítače. Nezapomeňte, že je vypnutý autofokus a již od prvního snímku máte zaostřeno na konstantní vzdálenost. I jemné posunutí stativu vám může rozostřit celou sérii snímků!

5. Pomeranč

Fotoaparát: Canon Eos 300D
Objektiv: EF 50 / 1.8 MK II
Čas: 2 sekundy
Clona: 4
 Stativ

Zkuste rafinovanější kompozici. Již staří malíři věděli, jak vděčným tématem pro zátiší je obyčejné ovoce. Má živé barvy, povrch po kterém dobře kloužou stíny a velmi snadno se s ním manipuluje. Nemluvě o nákladech na jeho pořízení.

Zkuste třeba práci s pomerančem. Jeho sytá oranžová barva výtečně reaguje s tlumenou barvou pozadí, dužina je průsvitná a kůra díky četným pórům vypadá na snímcích příjemně plasticky. Oranžová barva také velice dobře reaguje s vlastním negativem – modrou. Je to kontrast na který je oko od přírody zvyklé.

6. Dobrota na skle

Fotoaparát: Canon Eos 300D
Objektiv: EF 50 / 1.8 MK II
Čas: 2 sekundy
Clona: 4
 Stativ

Zapojte do kouzel i efekt zrcadlení. Malou tabulku kouřového skla vám za slušnou cenu uříznou v každém sklenářství. Na účely experimentu vám stačí čtverec o síle 5 mm a hraně 40 cm, se kterým se snadno manipuluje na stole. Nezapomeňte si nechat obrousit hrany!

Položte sklo na stůl před počítač. Na monitor promítněte libovolný obrázek, nejlépe s pravidelným vzorem, například makrofotografii sněhu. Nechte tento wallpaper zrcadlit v tabulce skla. Podle potřeby můžete kompozici dochutit plátkem pomeranče a dokořenit trochou světla. Přejeme vám dobrou chuť!

Více informací o mně, mých fotografiích a tvorbě najdete na mé domovské stránce.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Víťa Petrmichl
    Víťa Petrmichl
    30.11.2005 13:58

    zkouším to a baví mě to je to super díky za inspiraci

  • Mirek Endyš photo.endys.cz
    Mirek Endyš photo.endys.cz
    07.12.2005 15:06

    1) opakování.. matka moudrosti
    2) Archimédův zákon je platný i po mnoha letech ve stále stejném znění.
    3) Každého věc, kolik různých webů prochází a na kolika webech publikuje.

    Díky Roberte.

  • Tomáš Komzák
    Tomáš Komzák
    18.01.2006 22:13

    Díky za článek. Uvažuji o tom už rok, vlastně ani déle nefotím. Viděl jsem nádherné fotografie menhirů s vykresleným světlem...úžasné byly. To mě nakoplo fotografovat.
    Takže - potěšil jsi.
    Nicméně jsem po hodině hledání nenašel vhodný zdroj světla :-) budu muset doplnit domácnost.

    Díky za článek. Je inspirativní.

  • Luboš Vlček
    Luboš Vlček
    03.02.2006 17:05

    prvá veta (otázka)"Co si počít, když chladné počasí vygumuje z krajiny všechny barvy?"mi vtlačila do hlavy okamžitú odpoveď: oprášiť klasiku, vložiť do nej BW material a problém s s nedostatočnou farebnosťou je zažehnaný :))) ... no ale celý článok ma presvedčil o tom, že sú aj iné cesty...a veľmi dobre a zaujímavo popísaných...

  • Jan Formánek
    Jan Formánek
    22.05.2006 20:53

    Tomík.K: staci i obycejny zapalovac s led-diodou...me se osvedcil

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (14)

Tisknout článek

Tip na článek

Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"
Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"

Od 17. ledna do 17. března jste měli mož­nost při­spí­vat do sou­těže v naší ga­le­rii na Fo­to­A­pa­rát.cz na téma „VÝ­CHODY A ZÁ­PADY SLUNCE“. Všichni naši čte­náři pak měli mož­nost vy­bí­rat nej­zda­ři­lejší snímky a udě­lit jim pa­t­řičný po­čet bodů. Cel­kem jste vlo­žili 149 fo­to­gra­fií! Nej­ú­spěš­něj­ších 10 snímků uká­žeme spolu s od­po­věd na naše otázky v ná­sle­du­jí­cím článku. Hod­notné knižní ceny po­skytlo ví­tězům na­kla­da­tel­ství Zo­ner­Press.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram